Sultanahmet Meydanı, ramazan ayı sebebiyle iftar ve sahur etkinlikleri için belediye tarafından tekrar düzenlendi. Düzenleme sonrası Nihat Hatipoğlu’nun da canlı iftar programı yaptığı meydandaki kedi ve köpek sayısında ciddi bir azalma olduğunu gören hayvan hakları savunucuları, belediyenin kedi ve köpekleri toplattığını belirtiyor.

BELEDİYE GÖREVLİLERİ KEDİLERİ AĞLA TOPLAMIŞ

Hakan Demir’in BirGün’deki haberine göre, uzun süredir meydandaki kedi ve köpeklerin bakımını gönüllü olarak üstlenen hayvan hakları savunucusu Ayten Törün uygulamanın yalnızca bu yıla has olmadığını söylüyor. İki yıl önce de ramazanda meydandaki köpeklerin toplatıldığını söyleyen Törün, köpekleri ancak iki aylık çabası sonrası geri getirebildiğini belirtti.

Ayten Törün, kedi ve köpeklerdeki azalmayı 15 gün önce farkettiğini belirterek “Fatih Belediyesi’nin kafetaryasının ve meydandaki Ersoy Büfe’nin orada 30 civarı kedi vardı, şu anda ise 5 kedi var. Eski adliye civarında da tüm kediler toplandı, şu an çok az kedi var. Geçen sabah besleme yaparken tanımadığım bir kadın kedileri geri getirdiler mi diye sordu. Kim getirecek dediğimde önceki akşam belediye ekiplerinin kedileri ağla yakaladığını, sorduğunda ise kısırlaştırmaya götürüyoruz dediklerini söyledi” dedi.

“KAMERALARLA KENDİLERİNİ TEMİZE ÇEKSİNLER”

Tahminlerinin doğru çıktığını söyleyen Törün, şöyle devam etti: “Çöpçü ve esnaf görmedik diyor. Kafeteryaya buradaki kediler nerede, neden şikayet ettiniz diye sordum, bir garson kendilerinin şikayet etmediğini, belediyenin topladığını söyledi. Şimdi benden şahit istiyorlar, ben nasıl gidip şu arkadaş söyledi diyebilirim. Sonuçta işinden olacak. Kameraları kontrol edip yapmadıklarını ispatlamalarını ve kendilerini temize çıkarmalarını istedim. Durum bundan ibaret. Şu an hiç bu işle ilgisi olmayan biri gelse, kedilerin ne kadar azaldığını görecektir.”

Törün’ün açıklamalarının yanı sıra sosyal medyadan da hayvan hakları savucuları, Fatih Belediyesi’ne ve Nihat Hatipoğlu'na konuyla ilgili tepki gösterdi.

FATİH BELEDİYESİ YALANLIYOR

Kedi ve köpeklerin toplatılmasıyla ilgili soruları yanıtlayan Fatih Belediyesi İletişim Merkezi, iddiaları kesin bir dille yalanladı. İlçe belediyelerinin hayvan toplama gibi bir yetkisi olmadığını belirten iletişim merkezi görevlisi, “Ancak büyükşehir belediyesinin hayvanları kısırlaştırmak için toplama yetkisi var” diyerek İBB’nin yapmış olabileceği ihtimaline dikkat çekti.

“SULTANAHMET CANLARI DOYMAK İSTİYOR” KAMPANYASI

Öte yandan Sultanahmet’teki sokak hayvanlarıyla ilgilenen gönüllü Ayten Törün facebook üzerinden bir yardım kampanyası başlattı. Sultanahmet Canları Doymak İstiyor kampanyasına katılarak kedi ve köpekler için mama desteği sunmak mümkün. (BirGün)