İstanbul'da Newroz öncesi gözaltına alınan 6 kişi, Newroz'a çağrı açıklamaları gerekçe gösterilerek tutuklandı. 

İstanbul’un bir çok ilçesinde Newroz kutlamaları öncesinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan Cemal Kümicen, Ferhat Kaplan, Ömer Bozdağ, Özlem Ay, Yunus Altın, Yunus Emre Afşar, Sedat Tamizaltın, Esra Keskin ve Barış Singar emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne gönderildi. 
 
Savcılıkça ifadeleri alınan 9 kişi “Örgüt üyesi olmak” iddiası ve tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarılan 9 kişiden Cemal Kümicen, Ferhat Kaplan, Ömer Bozdağ, Özlem Ay, Yunus Altın ve Yunus Emre Afşar aynı gerekçeyle tutuklandı. Diğer 3 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 
 
‘KORSAN EYLEMLERE ÇAĞRI!’
 
9 kişinin emniyet ifade tutanaklarında, Devrimci Gençlik Hareketi (DGH) içerisinde yer aldıkları ve Newroz öncesi eylem yapacakları ileri sürüldü. Newroz’a katılım için yapılan çağrı ve açıklamalar ise, “korsan gösterilere” çağrı olarak gösterildi.
 
Diyarbakır’da HDP, DTK, DBP, HDK’nin ortak yaptığı ve Newroz programının açıkladığı basın toplantısı ise, “talimat verildiği” şeklinde yorumlandı. Öte yandan sorgu tutanaklarında PKK'nin müzahir kitle üstündeki etkisinin yapılan operasyonlarla azaldığı belirtilerek, “Örgüt müzahir kitle üzerinde tekrar etkisini kazanmak, güçlü olduğu yönünde propaganda yapabilmek için 21 Mart 2018 Newroz etkinliğini kendi açısından kullanmaya çalışacağı” denildi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı