Bu yıl "Öcalan’a Özgürlük Kürtlere Statü" düzenlenecek Newroz kutlamalarına yönelik provokasyon ve sabotaj girişimlerinin ardı arkası gelmiyor. İnternet üzerinden ve bildirilerle sürdürülen ırkçı yaklaşımlara, e-posta yoluyla valilik ve kaymakamlıklara gönderilen 'Demokratik bir eyleme çağrı' başlıklı ırkçı e-postalar da eklendi.

BDP ise İçişleri Bakanlığı'na bu yönde gelen tepkiler nedeniyle başvuruda bulunmuştu.

Sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden Erzurum’daki Newroz kutlamasına saldırı ve provokasyon hazırlıkları yapılırken, Antalya’da da ırkçı bildiriler dağıtılmıştı. İzmir’de ise Göztepe-Karşıyaka maçı ile Newroz kutlamasının aynı güne geliyor olması bazı ırkçı taraftar gruplarının bahanesi olmuştu.

ANF'nin haberine göre ise, son birkaç gündür [email protected] adlı e-mail adresi üzerinden “Demokratik bir eyleme çağrı” başlığıyla Newroz kutlamalarına her türlü saldırı ve engelleme çağrısı yapılıyor.

E-POSTA'NIN İÇERİĞİ: 'NEWROZ MİTİNGLERİ YASAL DEĞİLDİR'

Valiliklere gönderilen e-postada şu ifadeler yer alıyor:

“Newroz mitingleri asla yasal değildir. Değerli atası, soyu belli yurtseverler, okyanus ötesi efendileri talimatı ile Türkiye'yi bölme çalışmaları yıllardır maalesef sözüm ona 'yeni Anayasa!' çalışmalarıyla paralel yürütülmektedir. Bahçeli’nin en başının şerefsiz olduğunu ispat ettiği hükümetin kamu temsilcileri, Oslo 'da PKK temsilcileriyle Amerika ve İngiltere'nin gözetiminde toplanarak yeni ve bölücü Anayasa, yerel yönetimlere özerklik ile Irak kuzeyindeki çekirdek Kürdistan'ın kurulması hakkında ön mutabakata vardıklarını basına yansıyan haberlerden biliyoruz. Üzücü olan şudur ki, Başbakanı temsil eden heyetin PKK temsilcilerine şöyle dediği de yazılmıştır; Güneydoğu’da bölücü Kürtçülere karşı tutumu beğenilmeyen kamu görevlilerini söyleyin, biz gereğini yapalım.

"Türk devletinin AKP eliyle PKK ile aynı düzeye indirilmiştir. PKK tarafından kaçırılmış olan kamu görevlilerinin Abdullah Öcalan'la yapılan görüşme sürecinde ve Türk devletinin PKK ile masaya oturtulduğu bir dönemde serbest bırakılmış olması okyanus ötesi güdümlü cemaat uşakları denen AKP'nin gizli teslimiyetçi ajandasıyla ilgilidir” denilen mailde, BDP ve Kürtlere hakaretler içeren ırkçı ve saldırgan metinde şunlar yer alıyor: “BDP farklı il ve ilçelerde ‘Öcalan’a Özgürlük Kürtlere Statü’ mitingleri yapacaktır. Bu uğrunda ölünce İslamiyet’in şehitlik vaat ettiği namus kavramlı vatan bölücü-haysiyetsiz mitingler yasalara aykırıdır. Miting yapılacak yerlerin kamu yöneticilerine, şayet cemaat köpeği değiller, anaları babaları belli ise illa ki vicdan ve mantık içgüdülerini kullanarak, bizler gibi namusunu vatanı koruma adına tepkisini gösterecek valilere yazacağınız mektuplarla bu mitinglerin yapılması ve izin verilmesinin suç olduğu hakkında uyarıcı mektuplarınızı ilgili kamu birimlerine bildirmeniz ülkemiz ve bizler için gereklidir.”

Irkçı mailde İzmir’deki Latife Hanım Grubu’nun çalışmalar yaptığı ve “sağduyulu” 187 bin 451 imza toplanarak İzmir Valiliği’ne teslim edildiği belirtilerek, “Hazırlanan bölücü senaryolara demokratik hak olarak tepki göstermek suçmuş gibi imza toplamak için mülki amirlerden yasal izin alınmasına rağmen valilik tuhafça daha sonra bu izini kaldırmıştır” denilerek valiliğe tepki gösteriliyor.

Gönderilen mailin son bölümündeyse valiliklerin ve kaymakamlıkların e-mail adresleri veriliyor ve yapılacak “şikayetler” için hakaret içerikli bir mektup yer alıyor.

BDP İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NI UYARMIŞTI

BDP Genel Merkezi’de Newroz kutlamalarını provoke etmeye yönelik sosyal medya üzerinden yürütülen ırkçı kampanyalara ilişkin İçişleri Bakanlığı’na dosya sunmuştu. BDP, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ise şu hususlara dikkat çekmişti:

"Antep, İzmir ve İstanbul’daki kutlamalar için bir süredir sosyal medya üzerinden örgütlü ve yaygın bir biçimde bir takım provokasyon hazırlıkları yürütülmekte. Newroz kutlamalarını sabote etmeye yönelik bu ırkçı çağrıları ve yürütülen kampanyayı kapsayan bir dosya hazırlanarak, olası provokasyonların önüne geçilmesi amacıyla şimdiden gerekli önlemlerin alınması için İçişleri Bakanlığı yetkililerine sunuldu."

YENİMAHALLE’DE ‘PROVOKASYON’ İPTALİ

Bu arada, BDP'nin 19 Mart’ta Ankara’nın Yenimahalle İlçesi’nde düzenlemek istediği Newroz kutlamalarına ilişkin başvurusunu Kaymakamlık ve Yakacık Komutanlığı’na iletmişti. Kaymakamlığın, söz konusu başvuruya "Yapılan inceleme neticesinde Yakacık mahallesinde kutlama alanını olmadığı, ikamet eden mahalle sakinleri arasında provokasyon, huzursuzluk ve karışıklık çıkabileceği, emniyet, asayiş ve kamu düzeni yönünden sakınca bulunduğu" ileri sürülerek kutlamalara izin vermedi. (ANF)