Almanya'nın Hamburg kentinde 30 Neonazinin saldırısı sonucu 24 Aralık 1985 günü yaşamını yitiren Ramazan Avcı (25), Temel Haklar İnisiyatifi'nin öncülüğünde yapılan bir gösteriyle anıldı.

Adının verildiği meydanda 29 mum yakıldı. Yakalarında Ramazan Avcı resmi olan göstericiler "Tüm faşist Partiler ve örgütler yasaklansın" yazılı Türkçe ve Almanca pankartla gösteri  düzenlediler.


Evine gitmek için kardeşi ve bir arkadaşı ile otobüs durağında beklerken Neonazi ırkçıların saldırısı sonucu ağır yaralanan ve Hıristiyan aleminin kutsal günü olan Noel'de hayatını kaybeden Ramazan Avcı  öldürülmesinin 29.yılında Hamburg'da anıldı.

Anma töreninde duygusal bir konuşma yapan Gülistan Avcı, kendisine Almanya Cumhurbaşkanlığı adına gönderilen bir mektuptan söz ederek, ‘O günden beri yaşadığımız acıları ben ve oğlum Ramazan biliyoruz. Mektuplar acımızı dindiremez’ dedi.

Öldürüldüğünde hamileliğinin son günlerinde olan eşi ile oğlu Ramazan’ın  ve Eyalet Parlamentosu milletvekillerinden Filiz Demirel ( Yeşiller) ile Ali Rıza Şimşek'in (SPD) de katıldıkları etkinlikte, Almanya'daki ırkçılık lanetlendi.

IRKÇI GÖSTERİLER GÖÇMENLERİ TEDİRGİN EDİYOR

Landwehr S / Bahn'ı karşısındaki Ramazan Avcı Meydanı'nda düzenlenen anma etkinliğinde yapılan konuşmalarda, Dresden kentinde Pegida adıyla birden "hortlayan" kitlesel boyutlu ırkçı gösterilerin, tüm Almanya'ya yayılmasının göçmenler arasında ciddi tedirginlik yarattığına yer verildi.

Irkçılıkla mücadelenin başta hükümetin, Parlamento'daki partilerin ve göçmen derneklerinin vazgeçilmez bir sorunu olduğu vurgulandı.

Adil Yiğit / Avrupa Postası