OdaTV duruşmasında konuşan Hanefi Avcı, "20 yıl terörle mücadelede çalıştım, böyle basit yazılmış örgüt dökümanı görmedim" dedi. Nedim Şener ise "Dink kararı ile yazdıklarım doğrulanmıştır" dedi.

Nilay VARDAR / Bianet

Ahmet Şık ve Nedim Şener'in de yargılandığı OdaTV Davası'nın dokuzuncu duruşması Çağlayan Adliyesi 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 11'e doğru başladı.

Duruşma savcısının rahatsızlanması nedeniyle Savcı Mehmet Berk'in katıldığı duruşmada ikisi tutuksuz 13 sanık hazır bulundu.

Müşteki Nazlı Ilıcak'ın şikayetinden vazgeçtiğini açıklamasının ardından görülmeye başlanan duruşmayı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Melda Onur, İlhan Cihaner ve Oktay Ekşi, gazeteci Ferai Tınç, Haluk Şahin ve Ruşen Çakır ile avukat Eşber Yağmurdereli takip ediyor.

TÜBİTAK'tan bilir kişi raporu hazırlaması için talep edilen beş kişilik listenin henüz mahkeme heyetine ulaşmadığının belirtildiği duruşmada geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden sanık Kaşif Kozinoğlu'nun dosyası ayrıldı. Ayrıca Yalçın Küçük'ün Gebze'de Şubat 2011'de verdiği konferansın da kayıtları mahkemeye ulaşmadı.

Doğan Yurdakul anjiyo olması gerektiğini belirtti; hakim rapor kendilerine ulaştığında karar vereceklerini söyledi.

İlk olarak söz alan Yalçın Küçük, geçen duruşmada kararın yüzlerine okunmamasından şikayet ederek "50-60 yıldır yargılanıyorum böylesi olmaz, Silivri'de gece yarısı da olsa karar yüzümüze okunur" dedi. Küçük, "Tadı damağımızda kalacak bir duruşma olsun" dedi; hakim de "Olacak" diye yanıtladı.

Geçen duruşmada savunması yarım kalan Hanefi Avcı, OdaTv bürosunun bilgisayarlarında bulunan ve iddianamede yer alan dosyaların başka bilgisayarda oluşturulup bu bilgisayarlara aktarıldığını teknik detaylarıyla projeksiyonda anlattı.

20 yıldır terörle mücadele ekibinde görev yaptığını söyleyen Avcı, böyle bir örgüt dökümanı olamayacağını belirtti.

"Örgüt dökümanlarında gizlilik, şifre olur. Görevliler bunları çözmek için haftalarca uğraşır. Ama bu örgüt belgelerinde bilgiler fışkırıyor; her şey açık seçik yazılı. Bana istihbaratta bu belgeleri getirseler 'kime iftira atmak istiyorsun' derdim. Bu kadar basit hazırlanmış belgeler olamaz. Bu dökümanlarda iki sayfa dipnot verilmiş. Hangi örgüt dökümanında başka yerlere referans verilir ?

Duruşmaya 13:40'a kadar ara verildi.

Aradan sonra savunması devam eden Avcı, "Haliç'te Yaşayan Simonlar" kitabını yazdığı için bu davada yargılandığını söyledi. Avcı, bu kitabı da hiç kimsenin talimatı ya da yönlendirmesi ile yazmadığını belirtti.
Söz alan Avcı'nın avukatı Refik Ali Uçarcı, değişen savcı Mehmet Berk'in Avcı'ya bu davadan yargılandığı kitapla ilgili ceza ve tazminat davası açtığını hatırlatarak bunun taraf olmaya neden olabileceğini belirtti.

Uçarcı, Nazlı Ilıcak'ın televizyon programında "Bu gazeteciler serbest bırakılacak" sözlerini hatırlatarak  Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci'nin konuyla ilgili verdiği röportajda "Ben bile henüz dosyaları inceleyemedim" sözlerine dikkat çekti.

Ekinci, davaya aniden atandığını bu yüzden dosyaların hepsinin inceleyememesinin normal olduğunu ama bunun dosyaları incelemediği anlamına gelmeyeceğini belirtti.

Ek savunmasını yapan Nedim Şener, Ilıcak'ın şikayetini geri aldığını ancak görevine hakim, savcı ve cellat olarak devam ettiğini belirterek "Gelsin burada anlatsın her şeyi" dedi.

Şener, Hrant Dink duruşmasında alınan kararı hatırlatarak geçen duruşmada tahliye edilmediğine sevindiğini, Dink kararı ile kendisinin yazdıklarının doğrulandığını belirtti.

Dink cinayetinin arkasında Trabzon Valisi'nin dediği gibi kontrgerilla olduğunu söyleyen Şener, bu dava aydınlatılmadan kendisine huzur gelmeyeceğini belirtti.

Şener'in ardından Ahmet Mümtaz İdil yazılı savunmasını okudu.

Duruşma 27 Ocak cuma gününe ertelendi.