Profesör Dr. Büşra Ersanlı... Marmara Üniversitesi’nde 1990’dan beri öğretim üyesi... Bölümü, Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler... Türkiye’nin ve Türk Cumhuriyetleri’nin tarihi ve sosyal-siyasal durumlarıyla ilgili birçok eseri, makaleleri var. Yurtiçinde ve dışında çeşitli akademik çalışmalara katılmış. “Türkiye'de ‘Resmi Tarih’ Tezinin Oluşumu” adlı kitabı var…

O şimdi KCK üyesi olmaktan tutuklu. Hakkındaki tek suçlama da bir yasal partinin siyaset okulunda ders vermek.

Avukat Gülüm, BDP Siyaset Akademisi'nin “silahlı terör örgütüyle bağı olduğu”nun iddia edildiğini ve sadece iddia olan bu ifadeden yola çıkılarak Ersanlı'ya neden orada ders verdiğinin sorulduğunu söyledi.

28 Ekim'de gözaltına alınan ve 31 Ekim'de savcılık sorgusunun ardından tutuklanma talebiyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne çıkarılan ve "Örgüt üyesi" olduğu iddiasıyla tutuklanan Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın avukatlarından Züleyha Gülüm, Ersanlı'ya sorgu sırasında sadece akademik faaliyetlerinin sorulduğunu söyledi.

Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi bölümünde öğretim üyesi olduğunu ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Parti Meclisi (PM) üyesi olduğunu hatırlatan Avukat Züleyha Gülüm, Ersanlı'nın kendi partisinin siyaset akademisinde iki kere ders verdiğini söyledi.

"TAŞ ATMA MEDYA ASPARAGASI"

Gülüm'ün aktardığına göre Ersanlı'ya  hangi konuda ders verdiği soruldu. Ersanlı da  yerel seçimler öncesinde Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER) bünyesinde "Her Yerde Her Zaman Siyaset, Türkiye'de Siyasal Kültür, Siyasal Sistem ve Kadın" adlı bir kitap çalışması yaptığını ve siyaset akademisindeki dersine de bu çalışmanın temel oluşturduğunu söyledi.

Bazı gazetelerde yer alan "Emniyet'in elinde Ersanlı'nın polise taş atarken görüntüleri var" yönünde iddiaların kesinlikle gerçeği yansıtmadığını söyleyen Gülüm, bu konuda ne emniyette ne savcılıkta ne de mahkeme de kendilerine hiçbir soru yöneltilmediğini söyledi.

Avukat Gülüm, Ersanlı'ya ayrıca neden "Türkiye vatandaşı" dediği, "Türk vatandaşı" demediğinin,  BDP Siyaset Akademisi ve çeşitli panel ve sempozyumlarda tuttuğu notlar hakkında sorular yöneltildiğini anlatıyor.

"SADECE İDDİALARDAN YOLA ÇIKIYORLAR"

Mahkemenin Ersanlı'yı "örgüt üyesi" olduğu iddiasıyla tutukladığını söyleyen Gülüm, sözlerini şöyle sürdürdü:

* Yasadışı örgütle bağdaştırılacak hiçbir şey sormadılar. Akademi'nin yasadışı örgütle bağlantılı bir yer olduğunu iddia ediyorlar ve Ersanlı'nın burada ders verdiğini söylüyorlar.

* Akademinin yasadışı örgütle bağı ile ilgili kanıt sorduğumuz zaman bir yanıt veremiyorlar. Diyorlar ki, "BDP Siyaset Akademisi'nin silahlı terör örgütüyle bağı olduğu iddia ediliyor. Siz de gidip orada ders vermişsiniz."

* Gizlilik kararı nedeniyle  dosyayı da göremiyoruz. Kesinlikle "Siz şöyle bir yasadışı zeminde hareket ediyorsunuz" diyemiyorlar.

"SİYASİ BİR DAVA"

Gülüm, Ersanlı'nın sorguda yasadışı herhangi bir örgütlenmeyle ilişkisinin olmadığını, yasal bir siyasi parti olan BDP'nin Parti Meclisi üyesi olduğunu, her siyasi parti gibi BDP'nin de siyaset akademisi olduğunu ve bu akademide kendi çalıştığı alanlarda iki kere ders verdiğini söylediğini ifade etti.

"Ersanlı operasyonları hukuki değil siyasi olarak değerlendiriyor, kamuoyu nezdinde BDP'nin meşruiyetini yıpratmaya yönelik girişimler olarak görüyor. Ben de böyle düşünüyorum.

"Bize sorulan sorulara baktığımızda hakikaten hukuksal bir dayanağı yok. Benim açımdan da bu siyasi bir davadır, sadece BDP'ye  değil, tüm muhalefete yönelik bir operasyon olarak değerlendiriyorum." (BİA/EKN)