Kaçırılan Türk pilotlar dün akşam yapılan bir takasla İstanbul’a getirildi. Suriyeli muhaliflerin Türkiye’ye gönderdiği 9 Lübnanlı Şii’ye karşılık Türk pilotları taşıyan uçaklar karşılıklı havalandı.

Beyrut’ta kaçırılan THY pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca, Suriyeli muhalifler, Esad yönetimi ve Lübnan arasındaki takas görüşmelerinin ardından serbest bırakıldı. Pilotlar Katar uçağıyla dün akşam 23.30’da İstanbul’a indi.

Murat Akpınar, “Onlara neden kaçırıldığımızı sorduğumuzda, ailelerimiz kaçırıldı cevabını veriyorlardı. İlk günler biraz sıkıntılı oldu. Lavaboya bile silah kontrolünde gidebiliyorduk. Ancak herhangi bir şiddete maruz kalmadık" dedi.

Rehine olayındaki mekik diplomasisini Lübnan Genel Güvenlik Müdürü Abbas İbrahim yürüttü. Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed el Attiye de El Cezire’ye yaptığı açıklamada Lübnanlıların serbest kalması için ülkesinin arabuluculuk yaptığını söyledi.

UÇAKLAR AYNI ANDA İNDİ

Günlerdir süren görüşmelerin ardından Suriyeli muhalifler, kaçırdıkları Lübnanlı 9 Şii hacıyı, Suriye’nin tutukladığı çoğu kadın 200 kişiye karşılık serbest bırakmayı kabul etti. İlk olarak önceki gece 9 Lübnanlı takas karşılığı bırakıldı. Yoğun takas trafiği dün akşam saatlerinde noktalandı.

Lübnanlı 9 kişiye karşı kaçırılan Türk pilotlar Murat Akpınar ile yardımcısı Murat Ağca da önce Lübnan emniyet birimlerine teslim edildi. Daha sonra Türkiye’ye ulaştırılmak üzere havalimanına götürüldü. Katar Hava Yolları pilotların getirilmesi için bir uçağını tahsis etti. Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldızın da Beyrut Refik Hariri Havalimanı’na giderek pilotları teslim aldı.

Sakallı olan pilot Murat Ağca’nın havaalanında tıraş olduğu dikkat çekti. Lübnanlılar’ı taşıyan uçak Türkiye’den, pilotları taşıyan uçak da Beyrut’tan aynı anda havalandı.

Haberi alınca pilotların aileleri İstanbul’a geldi.

Başbakan Erdoğan, pilotların aileleriyle birlikte aprona girerek, uçağın merdivenlerinin önüne geldi. Bu sırada alkışlar eşliğinde pilotlar Akpınar ve Ağca uçaktan indi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, pilotlara "geçmiş olsun" ve "hoşgeldiniz" derken, pilotlar ailelerine sarılarak hasret giderdi.

Uçağa girerek kısa bir süre içeride kalan Başbakan Erdoğan, pilotlar ve aileleri ile uçağın önünde bir süre görüştü.

‘OPERASYON OLSAYDI 100 KİŞİ ÖLÜRDÜ’

Lübnan’da kaçırılan pilotlardan Murat Akpınar Türkiye’de yaptığı ilk açıklamada zor günlerini anlattı. Akpınar şunları söyledi: “Herkes bizi dağlarda ararken havaalanının yanında kaldık. Bizim oradan kaçmamızın imkansız olduğunu gördük. Başımıza silah dayalı vaziyette 7 kez yer değiştirdik. Hayatımızı çok zorlaştıracaktık. Sağ kalmamıza imkan yoktu. Sağ kalmamızın yolu onlarla iyi geçinmekti. İlk bir ay çok zor geçti. Hiçbir kötü muamele görmedik.

Pilot Akpınar “Kurtarılmamız için operasyon düzenlenseydi 100’lerce kişi ölürdü ve biz burada olmazdık” diye konuştu.

200 KADIN TÜRKİYE’DE Mİ?

Muhaliflerin takas şartı olan ve Suriye devletinin bıraktığı 200 tutuklu kadının da eşzamanlı olarak kalkan uçakla Türkiye’ye gönderildiği iddia edildi. Ancak Dışişleri yetkilileri bu iddiayı doğrulamadı.

Akpınar, kaçırılma anını şöyle anlattı:

"Biz havalimanından otele transfer esnasında ilk 3-5 dakika içinde kaçırıldık. Bindiğimiz servis aracının önüne aniden araçlar çıktı. 3 araçtan 10'a yakın silahlı insan indi. Arka tarafa baktığımda oranın da üç araç tarafından kesildiğini gördüm. Biri şoföre doğru silah doğrulttu. Bir tanesi kapıya tekme atmaya başladı. İngilizce olarak ateş etmeyin diye bağırdım."

ŞEHADET GETİRDİM

İri yarı birinin içeri girdiğini ve "Benimle gel" dediğini belirten Akpınar, şöyle devam etti:

"Ben de şapkam elimde dışarı çıktım. Arka taraftan da ikinci pilot arkadaşımın çıkarıldığını gördüm. Kabin ekibine bir şey yapmalarından korkuyordum. 'İkinci pilot bizimle beraber' dediler. Silahları sağlı sollu kafama dayadılar. Bu sırada şehadet getirdim. 'Korkma seni öldürmeyeceğiz' dediler."

Son uçuşundan önceki rüyasının gerçekleştiğini belirten ve buna çok şaşırdığını ifade eden Akpınar, şunları söyledi:

"Eve gelince güldüm. Neden güldüğümü sordular. Ben de durumu anlattım. Çok yorgun olduğumu söyleyip yatak istedim ve dinleneceğimi söyledim. Üç dört günde bir yerlerimizi değiştiriyorlardı. Her transfer gece saat iki ile dört arasında oluyordu ve çok endişe duyuyorduk. Çünkü arabayla çok fazla seyahat ediyorduk. Her an her şey olabilirdi. Onlara neden kaçırıldığımızı sorduğumuzda, ailelerimiz kaçırıldı cevabını veriyorlardı. İlk günler biraz sıkıntılı oldu. Lavaboya bile silah kontrolünde gidebiliyorduk. Ancak herhangi bir şiddete maruz kalmadık."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, Lübnan'da serbest bırakılan Türk pilotlar Murat Akpınar ile Murat Ağca'ya, geçmiş olsun dileğinde bulundu.