Sözcü Selçuk Ünal, kendisine yöneltilen bir soruya şu yanıtı verdi:

"NATO, Türkiye dahil bütün müttefik ülkelerin katıldığı kapsamlı bir danışma süreci sonunda yeni stratejik konseptini geçtiğimiz sene Lizbon'da gerçekleştirilen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde kabul etmiştir. Yeni Konsept İttifak'ın 21. yüzyıl güvenlik sınamalarına mukabele edebilmesini ve savunma yeteneklerine dayalı olarak NATO'nun caydırıcılığının güçlendirilmesini teminen atılacak adımları ortaya koymaktadır.

Bu bağlamda öne çıkan hususlardan birisi de yeni stratejik konseptte ittifakın günümüz koşullarını ve gelişen teknolojileri de dikkate alacak şekilde caydırıcı ve savunmaya yönelik yetenekler geliştirilmesi boyutuna ağırlık verilmesidir. "

Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede, NATO'nun caydırıcılığına katkı sağlamak üzere balistik bir füze tehdidine karşı savunma sistemi geliştirilmesi kararı keza Lizbon Zirvesi'nde alınmıştır. Ülkemiz bu karara yönelik çalışmalara başından itibaren destek vermiş ve sürece aktif katkıda bulunmuştur. Müttefik ülke kuvvetleri, toprakları ve halklarının korunmasına yönelik olan bu NATO yeteneğinin mimarisinde ülkemizin üstleneceği sorumlulukla ilgili teknik çalışma ve müzakereler hükümetimizin talimatı doğrultusunda ilgili kurum ve kuruluşlarımızın yakın iş birliği ve eşgüdümü içinde yürütülmüş, nihayet bu çalışmalarda sonuç aşamasına gelinmiştir. Bu bağlamda söz konusu mimarinin bir unsurunu teşkil edecek olan ve ABD tarafından NATO'ya tahsis edilen erken uyarı radarının ülkemizde konuşlandırılması öngörülmektedir. "

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin bu unsura ev sahipliği yapması ülkemizin NATO'nun yeni stratejik konsepti çerçevesinde geliştirilen söz konusu savunma sistemine katkısını oluşturacak, NATO'nun savunma kapasitesini ve ulusal savunma sistemimizi güçlendirecektir. "

ABD'li Yetkili: Radarı Türkiye'ye Bu Yıl Kurmayı Hedefliyoruz

Amerikan Savunma Bakanlığı'ndan ismi açıklanmayan üst düzey bir yetkili, İran'a karşı ABD tarafından NATO'ya tahsis edilen 'AN/TPY-2' tipi erken uyarı radarını bu yılın sonuna doğru Türkiye'ye yerleştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

The Wall Street Journal gazetesine konuşan yetkili, ileri teknoloji özellikleri barındıran radarın nereye kurulacağının belirlendiğini ama bunun gizli tutulduğunu kaydetti.

Radara ev sahipliği yapma kararını alan Ankara'nın, bu sayede NATO ve Washington ile ilişkilerini güçlendireceğini vurgulayan ABD'li yetkili, Türkiye'nin bu kararı vermesinde Suriye ile yaşadığı gerilimin etkili olup olmadığı konusunda, "Suriye ile ilişkilerin bu kararda bir rol oynadığını düşünmüyorum. Zaten bu yönde hareket ediliyordu" ifadelerini kullandı. Yetkili, "ABD'nin, dünyanın her yerindeki radarları, füze savunma sistemlerimizin verimliliğini artırmak için veri paylaşımında bulunabilir" dedi.

Haberde, Türkiye'ye yerleştirilecek olan 'AN/TPY-2' radarlarının, Raytheon tarafından geliştirilen Aegis balistik füze savunma sistemiyle donatılmış Amerikan donanması ile entegre olacağı belirtildi.

Sistem, hedefinin ateşleme birimine, gövdesine ve terminal fazlarına kilitlenebiliyor. ABD ordusundan uzmanlar, AN/TPY-2'nin, tehdit alanının etrafında bir 'yay' düzleminde kurulduğu zaman en iyi şekilde çalıştığını belirtiyor. Füze savunma sisteminin 2018'e kadar bütün Avrupa'yı kapsaması hedefleniyor. (Haberler.com)