18'i tutuklu 118 sanığın yargılandığı ikinci Ergenekon davasının 152'nci duruşmasında tutuksuz sanık eski Binbaşı ve akademisyen Erol Mütercimler savunmasına devam etti

İSTANBUL - Mütercimler, suikasta kurban giden emekli Tümgeneral Memduh Ünlütürk'ün kendisine Kıbrıs'ta 1950'lerin ortasında Ergenekon adıyla kurulan derin yapının 1983'te kapatıldığını söylediğini belirterek “Ben bir kulak tanığıyım. Birebir yaşayanlar gelip anlatsınlar" diye konuştu.

ÜNLÜTÜRK'ÜN ANLATTIĞI ERGENEKON
Mütercimler, 12 Mart 1971 askeri cuntasında önemli görevler üstlenen ve "9 Martçılar" olarak bilinen subaylara işkence yapıldığı iddia edilen Ziverbey Köşkü’nün kurucusu Memduh Ünlütürk ile karşılaşmasını ve kendisine anlattıklarını aktardı. Mütercimler, 1991 yılında sol bir örgüt tarafından (Devrimci Sol) öldürülen Memduh Ünlütürk’ün aktarımlarına ilişkin daha önce basında yer alanların değil, mahkemede anlattıklarının geçerli olduğunu söyledi. Mütercimler, 1988 yılında Deniz Astsubay Okulu'nda öğretmen olarak görevli olduğu dönemde aynı zamanda spor eğitmenliği yaptığını anlattı. Mütercimler, 26 Nisan 1988'de bir spor etkinliği için bulundukları Ankara'da Gazi Orduevi'nde Menduh Ünlütürk ile karşılaştığını belirtti. Mütercimler, şunları anlattı: "Kısaboylu tıknaz mavi takım elbiseli emekli subay olduğunu düşündüğüm bir kişi merdivenlerden zorlukla iniyordu Yardım etmek istedim. 'Erol Bilbilik'i tanır mısın' dedi. Erol Bilbilik 9 Mart 1971'de sol cuntada yer alan sağcı cuntadan Faik Türün'ün tepesine bindiği önemli isimlerden biri. Yavaş yavaş inmeye başladık. Merdivenin sonuna geldiğimizde 12 Mart'tan bahsetmeye başladı. 'Benim adım Memduh Ünlütürk' dedi. Memduh Ünlütürk ile Gazi Orduevi'nin alt katındaki pastaneye gittiklerini, kendisinin hiç soru sormadan anlattıklarını dinlediğini belirten Mütercimler, "Ünlütürk medyadan şikayet etti. Genelkurmay'ın kendisine sahip çıkmadığını söyledi. 2 gün yine buluştuk" diye konuştu.

"ERGENEKON NEDİR BİLİYOR MUSUN?"
Mütercimler, anlatımlarını söyle sürdürdü: "Ünlütürk 'Ergenekon nedir, biliyor musun' diye sordu. 'Türk masalı' dedim. Ünlütürk güldü. Ergenekon'un kuruluşuyla ilgili üç tarih verdi. Önce '1950'li yılların başlarında' dedi, sonra '50'lerin ortasında' dedi. En son 'ortalarına doğru' dedi. Herhalde 1953, 1954 yıllarına kastetti. 'Kıbrıs Türklerini korumak için Ergenekon kuruldu. Alparslan Türkeş, Turgut Sunalp ve pek çok askerin katılımıyla kuruldu' dedi. Mütercimler, söyle devam etti: "Memduh Ünlütürk 'Ergenekon 1960'ten sonra Türkiye'ye taşındı' dedi. '1983'te Ergenekon'un kepenklerini kapattılar' dedi. 'Ergenekon' sözünü ettiği zaman yaşlılığı nedeniyle üzerinde durmadım. Umarım öbür dünyada yanına gittiğimde beni azarlamaz. Ergenekon'da işadamları, subaylar, emniyetçiler, profesörler, gazeteciler olduğunu söyledi. Bana bazı isimler verdi. Fakat ben 'bu isimler benimle mezara kadar gidecek' dedim. Çünkü basın üzerine gidecek, soyadları aranacak, yakıştırılacak"

"ÇELİŞKİLER GÖRDÜM KİTAP YAZMADIM"
Mütercimler, Tümgeneral Memduh Ünlütürk'ün kendisine aktardıklarını 1997'de bir toplantıda açıkladığını, çok eleştiri aldığını ve bir daha bu konu ile ilgilenmediğini söyledi. 12 Mart döneminde 17 yaşında olduğunu söyleyen Mütercimler şöyle devam etti: "Memduh Ünlütürk'ün anlattıklarını aktardım ancak hiçbir zaman bir kitapta yazmadım, çünkü bazı çelişkiler gördüm ve ciddiye almadım. 'Ben işkence yapmadım' dedi. İşkence yaptığını biliyoruz"

"NATO’NUN DERİN YAPILARI" İDDİASI
NATO'ya bağlı ülkelerde orduların içinde derin bazı yapıların kurulduğunu ifade eden Mütercimler, "Türkiye'de de ordu içinde kuruldu. Bunların bazıları rayından çıkmış, işkenceci olmuşlar, küçük çeteler kurmuşlar. Talat Turhan, bu derin yapı ile ilgili 'kontrgerilla' demişti. Talat Turhan, Erol Bilbilik hayatta. Vural Vural (tutuksuz sanık) hayatta. Ben kulak tanığıyım. Onlar ise bire bir yaşadılar. Mahkemenin Talat Turhan, Erol Bilbilik'i tanık olarak dinlenmesini talep ediyorum" diye konuştu. 12 Eylül 1980’te Deniz Kuvvetleri’nde teğmen olduğunu anlatan Mütercimler, "12 Eylül askeri darbesi 24 Ocak kararlarının uygulanması ve 78’li subayların tasfiyesi için yapıldı. Ben de 78’li bir subayım. 78’li subaylara nasıl işkence yapıldığı bana anlatıldı" diye konuştu. Başkan Özese'nin "78’li subayı nedir açıklar mısınız" sorusu üzerine Mütercimler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 1974’ten itibaren subaylara üniversite eğitimi yaptırıldığını, kendisinin de üniversiteli olduğunu söyledi. Mütercimler "Eski sistemin subayları, teğmenleri anlayamadılar. 78’li subaylar iyi eğitimliydi ve nitelikliydiler. İdeolojileri vardı. Sol ideolojiyi savunanlar ve ülkücü ideolojiyi savunanlar da vardı. 12 Eylül’de bu subaylar ihraç edildi" şeklinde açıklama yaptı.

MÜTERCİMLER O İSİMLERİ AÇIKLADI
Mütercimler, Memduh Ünlütürk'ün kendisine verdiği isimleri asla açıklamayacağını belirtse de bunları söyleyeceğini ifade etti. Ünlütük'ün kendisine bahsettiği "Ergenekon" içinde profesörler Aydın ve karısı ile Ayhan, Salih'in olduğunu söyledi. Mütercimler açıklamasına şöyle devam etti: "Memduh Ünlütürk bana, 'Doktorlar Asım, Sebahattin, ve Köseoğlu. Medyadan gazete sahipleri iki ayrı Kemal, Mithat, Ergun da vardı' dedi. Emniyet ten Şükrü, iş dünyasından ise Kumaşçı Murat, Hacı Bey, İbrahim, Aydın, Kadir ve Bekir'in olduğunu, senato ve mecliste her partiden politikacının da bu yapılanma içinde yer aldığını söyledi" Mütercimler, "Ünlütürk bana, politikacılar için 'biz seçtirdik' dedi. Önemli valilerin kendilerine hizmet ettiğini de ifade eden Ünlütürk, 'Bu valiler içinde çok sayıda politikacı ve senatör olanlar vardı' dedi" diye konuştu.

"O ÖRGÜTÜ CİDDİYE ALACAKSIN"
Ardından tutuklu sanık Tuncay Özkan söz istedi. Özkan, iddianamede Mütercimler'in bahsettiği oluşumun iddia edilen Ergenekon terör örgütünün başlangıcı olarak kabul edildiğini kendisine de gözaltına alındığında 'Madem gazetecisin böyle bir yapılanmayı duydun da neden üzerine gitmedin?' diye sorulduğunu ifade etti. Özkan, "Mütercimler, Memduh Ünlütürk'ün beyanı dışında herhangi başka bir bilgisi var mı?" diye sordu. Mütercimler bir suikasta kurban giden (Devrimci Sol tarafından) eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Kemal Kayacan'ın da kendisine bu konuyla ilgili anlatımları olduğunu belirtti. "Kemal Kayacan'a '12 Mart'ta subayların tasfiyesine neden engel olmadınız' diye sorduğumda o da bana 'Sen bizim güçlü olduğumuzu mu düşünüyorsun. Bizden yukarıda öyle bir örgüt var ki.. Sen bizim rütbemizin 'Or' olduğuna bakma' dedi. Bende kendisine 'Ergenekon diye oluşumu duyduğunu fakat ciddiye almadığımı söyledim" dedi. Bu sözleri üzerine ise Kayacan'ın, "O örgütü ciddiye alacaksın, her şeyi tezgahlayan örgütün adı odur" dediğini anlatan Mütercimler'e Özkan, "O zaman bu söz Ergenekon'u tescilleyen bir söz müdür?" diye sordu. Mütercimler ise Kayacan'ın anlatımlarından Ergenekon'un temel yapısını ve içeriğini bilmediği yorumunu çıkardığını ifade etti. Duruşmaya, ara verildi.(radikal)