Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğunun basılması ve personelinin alıkonulması haberleriyle ilgili getirilen yayın yasağının kaldırılması için Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Basın Konseyinden yapılan açıklamada, avukatlar Turgut Kazan ve Oktay Huduti tarafından hazırlanan başvuru dosyasının, bugün Anayasa Mahkemesine sunulduğu bildirildi.

Türenç, yayın yasağı kararıyla kamuoyunun haber alma hakkının engellendiğini ve telafisi imkansız zararlara neden olduğunu ifade ederek şunları söyledi: 

Anayasa'nın 26. maddesi düşünceyi yayma özgürlüğünü, 28. maddesi de basın özgürlüğünü güvence altına almaktadır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 10. maddesi de ifade özgürlüğü ve bunun bir parçası olan basın özgürlüğünü güvence altına almaktadır.

İfade özgürlüğünün, toplumsal ve bireysel işlevini yerine getirebilmesi için AİHM'nin de ifade özgürlüğüne ilişkin kararlarında sıkça belirttiği gibi sadece toplumun ve devletin olumlu ya da zararsız gördüğü haber ve düşüncelerin değil, devletin veya halkın bir bölümünün olumsuz ya da yanlış bulduğu, onları rahatsız eden haber ve düşüncelerin de serbestçe ifade edilebilmesi ve bireylerin bu ifadeler nedeniyle herhangi bir yaptırıma tabi tutulmayacağından emin olmaları gerekir. İfade özgürlüğü, çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğin temeli olup bu özgürlük olmaksızın demokratik toplumdan bahsedilemez.