Kemal Göktaş / Vatan

Muş'un Korkut ilçesine bağlı Altınova Köyü'nde 1993 yılında Öğüt ailesinin evnii yakarak aynı aileden 9 kişiyi yakarak öldürmekle suçlanan 2 jandarma subayı, bir astsubay ve bir özel harekat şube müdürünün yargılandığı duruşma bugün görülecek.

Altınova (Vartinis) Köyü'nde 3 Ekim 1993'de 9 kişinin öldürüldüğü olaydan sonra, yanan evden tek sağ kurtulan Mehmet Nasır Öğüt'ün kızı Aysel Öğüt, evin askerler tarafından yakıldığını belirterek suç duyurusunda bulundu. Ancak Muş Cumhuriyet Başsavcılığı evi PKK'nın yaktığını savunarak dosyayı kapattı. Aysel Öğüt'ün 2003 yılında yaptığı yeni suç duyurusu üzerine dosya yeniden açıldı. Savcılık 8 yıl süren soruşturma sonunda dönemin Jandarma Yüzbaşı Bülent Karaoğlu, Hasköy İlçe Jandarma Komando Bölük Komutanı Piyede Kıdemli Üstteğmen Hanefi Akyıldız, Muş Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürü Şerafettin Uz ve Jandarma Başçavuş rütbesiyle Gökyazı Jandarma Karakol Komutanlığı görevini yapan Turhan Nurdoğan’ın 9'ar kez "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle" yargılanması için dava açtı. Davanın Muş Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmasına sanıklar katılmazken Aysel Öğüt olayı şöyle anlattı:

"Çıkan bir çatışmada bir asker ve bir PKK'lyı yaşamını yitirdi. Asker gece geldi, köyün etrafını sardı. Zırhlı araçlarla evlerimizin etrafını tutuyorlardı. Korkudan dışarı çıkacak cesaret yoktu bizlerde. Çarşı merkezinde bizim evimizin etrafını sardılar. Ben o zaman komşuların evindeydim. Panzer namlusunu evimize doğru çevirdi ve evimiz ateş topuna döndü. Evimiz alevlendi, içeride kardeşlerimin sesi geliyordu, bağırıyorlardı. 2 yaşındaki kardeşim odanın penceresinden dışarı atlamak istedi, fakat askerler silahların dipçikleriyle vurup içeri soktular. Ben bir aile kaybettim. Gözümün önünde vahşice katledildiler."

Muş Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların tutuklu yargılanması talebini reddetti. Duruşmadan sonra mahkemenin talebi doğrultusunda Yargıtay, "güvenlik gerekçesiyle" duruşmayı Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledilmesine karar verdi.

BEŞTAŞ: "YÜZLEŞME VE HESAPLAŞMA ŞART"

BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş da yaptığı açıklamada, toplumsal barışın sağlanması için devletin ve toplumunun kendi tarihi ile yüzleşmesi ve hesaplaşması gerektiğini belirterek "Bu yüzleşme ve hesaplaşmanın en önemli alanı kuşku yok ki kamu gücü kullanılarak katledilen sivil Kürt vatandaşların faillerinin bulunması, bağımsız ve tarafsız mahkemelerce yargılanmasıdır. Türkiye’nin demokratikleşmesi ve kalıcı barışın tesisi, benzer birçok olayın aydınlatılması ve sorumluların yargı önüne çıkarılmasına bağlıdır. Bu yargılama, Türkiye’de toplumsal adalet ve hukuk devleti mekanizmasının vereceği önemli sınavlardan biridir" dedi.

AKİL İNSANLAR DEHŞETE DÜŞMÜŞTÜ

Altınova Köyü'ndeki vahim olay Akil İnsanlar heyetinin bölgedeki temasları sırasında da gündeme gelmişti. Akil İnsan heyetine olayı anlatan Aysel Öğüt'ün eşi Abdullah Öğüt ise, "1993'te amcamların evi yakıldı, 9 kişi içerde vahşice yakıldı. 2 yaşındaki çocuk dışarı atıyor kendini yangından kurtulmak için, fakat silahların dipçikleriyle tekrar içeri gönderiliyor. Katliam yaşandı, vahşet yaşandı. Bizler bunları gördük, tanıklık ettik ve yaşadık. Bir köy yok oldu, herkes göç edip gitti bu memleketten. Evler yakıldı, insanlar katledildi. İnsanlar zarara uğratıldı. Köyün bütün mahsulleri devlet tarafından yakıldı. Buna rağmen hala barış isteyen bir milletiz" demişti.