PYD Eşbaşkanı Salih Müslim Suriyeli Kürtlerin IŞİD’e karşı savaşta yalnız bırakıldığını, şimdi sonuçlarının görülmeye başlandığını söyledi. Müslim Türkiye’ye el uzattıklarını ama hep havada kaldığını ifade etti.

IŞİD'in Musul'u ele geçirmesi üzerine PYD Eşbaşkanı Salih Müslim gelişmelerin Kürtlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Yüce Yöney'in Bianet'te yer alan söyleşisinde, Müslim IŞİD'le savaşta yalnız bırakıldıklarını söyleyerek işbirliği için Türkiye'ye uzattıkları elin hep havada kaldığını belirtti.

Musul’u ele geçirmesi Suriye’deki savaşı nasıl etkiler?

Defalarca söyledik, Suriye’deki istikrar bütün Ortadoğu’yu ilgilendirir. İstikrar olmazsa her yere sıçrayabilir demiştik, şimdi gerçekleşiyor, yarın başka yerlere Lübnan’a, Ürdün’e, Türkiye’ye de sıçrayabilir. Bunu Suriye’de hapsetmek, istikrarı sağlamak bütün bölgenin lehinedir.

IŞİD’e karşı şimdiye kadar ciddi bir şekilde bizim dışımızda savaşan bir taraf yok. Sadece Rojava’daki Kürtler, Süryaniler, Araplar; Rojava’daki oluşumlar vardı. Buraları geçemeyince başka bölgelere gitti. Ciddi çabalar olsaydı bunu yapamazdı. Bizi Rojava’da yalnız bıraktılar, kimse karşı koymadı, sonuçlarını görüyoruz.

IŞİD’in Musul’a yerleşmesi süreci nereye götürür? Suriye’deki Kürtleri nasıl etkiler?

Bazıları hala gerçekleri görmüyor. IŞİD başkaları tarafından kullanılan bir aygıttır. Arakadaki güçler bellidir. Bu kavga birbirine bağlıdır. Musul’da ele geçirilen silahların, malzemelerin büyük kısmı Rojava’da bize karşı kullanılmak üzere götürülmüştür.

Bir dönem IŞİD ile Rojava Kürtleri arasında ateşkes yapıldığı haberleri çıkmıştı, doğru mu?

Hayır. Kendilerine Özgür Suriye Ordusu diyen güçlerle bir saldırmazlık anlaşması yapılmıştı Afrin taraflarında... Başka yerlerde IŞİD’le çatışmadan başka bir şey yok.

Bu durumda Türkiye’yle bir işbirliğinden söz edilebilir mi?

Biz hep kapıyı çaldık, elimizi uzattık ama havada kaldı. Türkiye artık gerçekleri görmeli. Beraber bir şeyler yapalım, yoksa tehlike herkesin kapısına dayandı.

Iraklı Kürtlerle bir temas oldu mu, işbirliği çağrısı geldi mi?

Hayır, biz Kürtler zaten her zaman iç içe olduk. Umarız bu son gelişmeler onlara bir şeyler göstermiştir. IŞİD ve bizim savaştığımız güçlerin amacı Kürtleri yok etmek, sürmektir. Bu da Kürt birliğini dayatıyor. Umarız, tüm Kürtler bunu farkına varmıştır ve birlikte hareket ederiz.