Diyarbakır’daki BDP mitinginin ardından düzenlenen gösteriler sırasında Murat Elibol adlı bir genç sırtından vurularak öldürülmüştü. DİHA’nın yerel kaynaklardan aldığını iddia ettiği bilgiye dayanarak Elibol’un polis kurşunuyla öldüğü yönünde haberler yapılmıştı.

 

Bugün yine DİHA’nın konuştuğu görgü tanıkları ise cinayetin sakallı bir kişi tarafından işlendiğini söyledi. Polis de kurşunun kendilerine ait olmadığını iddia etti.

 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde okuyan ve deprem sonrası memleketi Çınar'a dönen 21 yaşındaki Murat Elibol adlı öğrenci, BDP'nin "Buradayım. İrademe sahip çıkıyorum" mitinginde vurulmuştu.

 

Miting sonrası Bağlar İlçesi'ne doğru yürüyüşe geçen kitleye polis sert müdahalede bulunmuştu. Gaz bombası ve gerçek mermilerin kullanıldığı belirtilen müdahale esnasında açılan ateşte Murat Elibol sırtından vuruldu.

 

Ağır yaralanan Elibol, kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Diyarbakır Devlet Hastanesi morgunda otopsisi yapılan Elibol'un gerçek mermiyle sırtından vurulduğu ortaya çıktı. Elibol'un cenazesi ailesi tarafından hastane morgundan alınarak, gece Çınar'da toprağa verildi.

 

Cenaze töreninde polis, Vedat Gül, Siraç Demirel ve Salih Ablak adlı gençleri gözaltına aldı. Alınanlardan ikisi bırakılırken Vedat Gül adındaki genç ise "Polise mukavemet" ettiği iddiasıyla Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edildi.

 

Ailesi taziyeleri Çınar'daki Aziziye Camii'nde kabul ediliyor. Dün çok sayıda kişi aileye başsağlığı ziyaretinde bulunurken, esnafın tümü de kepenk kapattı.

 

CİNAYETİ KİM İŞLEDİ?

 

Elibol'un ölümüyle ilgili ise çeşitli iddialar ortaya atıldı. Olayın hemen ardından ilk geçen haberlerde Elibol'un polis kurşunuyla öldüğü belirtilirken, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nden "Kurşun bize ait değil açıklaması geldi, görgü tanıkları ise, "Kontralar öldürdü" dedi. Bölgede daha önce Hizbullah örgütü tarafından bu tür cinayetler işleniyor ve bölge halkı bunları “Hizbulkontra” olarak adlandırıyordu.

 

Dicle Haber Ajansı (DİHA)'ya konuşan görgü tanıklarına göre olay şöyle yaşandı: "Cadde üzerinde yapılan gösteriden hemen sonra olay meydana geldi. Cadde üzerinde polis yoktu. Bu esnada sakallı bir kişi, Murat Elibol'u kovalamaya başladı. Bir süre sonra arkadan montundan yakaladı. Ancak montu üzerinden çıktı ve yeniden kaçmaya başladı. Bu sırada sakallı kişi belinden çıkardığı silah ile ateş açtı. Elibol yere düşerken, sakallı kişi yanına gelip bir tekme vurduktan sonra olay yerinden kaçtı. Kaçan kişi, yakında bulunan bir markete girdi ve su içti. Elibol ise, yaklaşık 15 dakika olay yerinde bekledikten sonra gelen ambulans ile hastaneye kaldırıldı. Bu esnada ise polis olay yerine gelerek sokak başlarını kapattı. Olaya ilişkin esnaflardan bilgi alan polisler, sokağın başında sigara sattığı belirtilen bir kişiyi gözaltına aldı. İfadesi alındıktan sonra serbest bırakılan ve ismi öğrenilemeyen kişi, sabah saatlerinde yeniden polis tarafından gözaltına alındı." (Kaynak ANF)