Munzur Doğa ve Kültür Festivali’nin ilk gününde Pertek ilçesinde Barış Heykelinin açılışı yapıldı. 20 dilde ‘barış’ kelimesinin yazıldığı heykelin açılışına çok sayıda kişi katıldı.
“Dersim Soykırımı Tanınsın, Barajlar İkinci 38’dir! Awaki Ma Diya Kes Newino! (Odur ki biz görmüşüz başkası görmesin)’ sloganıyla bu yıl 12. si düzenlenen Munzur Doğa ve Kültür Festivali Pertek ilçesinde yapılan karşılama töreniyle başladı. Feribot iskelesinde yapılan karşılamada gelen konuklar davul zurna eşliğinde halaylar çekti.

20 DİLDE BARIŞ
Karşılama töreninin ardından Pertek Belediyesi tarafından Hozat Kavşağı’na yapılan Barış heykelinin açılışı yapıldı. Açılışa HDK İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Sanatçılar Şanar Yurdatapan, Ferhat Tunç ve Ali Baran, Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, EMEP ve BDP yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Barış Heykelinin mimarları Mehmet Latif Sağlam ve Uygur Orhan’ın da katıldığı açılışta bir konuşma yapan Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin bu coğrafyada ve dünyada yürüyen savaşlara karşı çıktıklarını belirterek, “Biz halkların kardeş olduğunu haykırıyoruz. Bu gün Pertek’te 20 dilde yazılmış Barış Heykelinin açılışını yapıyoruz. Bu kararı halk meclisimiz verdi. Biz farklılıklar içinde eşit özgür bir dünyanın olabileceğini söylüyoruz” dedi.

‘ACILARIMIZ ARTIK SON BULSUN’
HDK İstanbul Bağımsız milletvekili Abdullah Levent Tüzel ise burada yaptığı konuşmada halkların değerlerine saygı  duymayan iktidarların savaşı körüklediğini belirterek, “Yıllardır Kürtler, Zazalar, Aleviler, Dersimliler, özgürlük isteyenler, eşitlik isteyenler baskıya maruz kaldı, katliamlara uğradı. Barışa kavuşmak için bedel ödeyenler adına bu heykelde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. Barışa en çok susayan topraklardan birinin Dersim coğrafyası olduğunu ifade eden Tüzel, “38 Katliamı’yla halen gerçek bir yüzleşme sağlanamamıştır. Bu heykel bizim özlemlerimizi ifade ediyor. Geçmişten geleceğe bir değerler köprüsü olacağına inanıyorum. Canlarımızın yolu esenlik olsun, kayıplarımızın acıları artık son bulsun istiyoruz” dedi.

‘40 YILLIK POLİTİKA SÜRÜYOR’
Şanar Yurdatapan da yaptığı konuşmada önce insan olarak savaşa karşı çıktığını belirterek, “Latif Sağlam bu heykeli 40 yıl önce Melike Demirağ’la yaptığımız barış şarkısından esinlenerek yaptıklarını söyledi. Biz o zaman Kürt kelimesini ağzımıza alamazdık. 40 yıl sonra da savaş politikaları devam ediyor” dedi.
Sanatçı Ferhat Tunç ise barışı savunan insanların yargılanmaya devam ettiğini belirterek, hangi dilden olursa olsun barış kelimesinden korkmamak gerektiğini söyledi.

Heykelin yaratıcılarından Mehmet Latif Sağlam da yaptığı Kürtçe konuşmada, heykelin barışın sağlanması için bir katkı sunmasını dilediklerini söyledi.
Konuşmalarından ardından katılımcılar hep bir ağızdan Ferhat Tunç’un ‘Savaşa Hayır’ şarkısını  seslendirdiler. Heykel açılışının ardından festival katılımcıları  Zeve köyüne geçerek Sultan Hıdır Türbesi’ni ziyaret ettiler.

PERTEK’TE KÜRT SORUNU VE ANAYASA TARTIŞILACAK
Festival kapsamında yarın Pertek’te ‘Birleşik Mücadele, Kürt Sorunu ve Anayasa’ başlığıyla bir panel gerçekleştirilecek. Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen, ESP ve BDP temsilcileri, DHF Temsilcisi Uğur Yeşiltepe, Partizan Temsilcisi Kenan Özyürek, Halk Cephesi Temsilcisi Meryem Özsögüt’ün konuşmacı olarak katılacağı panel Pertek Belediyesi karşısında bulunan Çınaraltı’nda gerçekleştirilecek. (Evrensel)