Muğla’nın Bodrum, İzmir’in Çeşme ve Çanakkale’nin Küçükkuyu sahillerinde, güvenlik önlemlerinin artırılması nedeniyle, mülteciler Dikili sahillerini tercih etmeye başladı.

Dikili’nin Bademli ve Salihleraltı sahillerinden günde ortalama 500 mülteci, lastik botlarla Midilli Adası’na geçerken bir o kadarı saklanarak sıra bekliyor.

Sağlıksız ortamlarda, soğuk havada zor koşullar altında bekleyen mültecilerin bulunduğu sahiller ise şambrel can simitleri, can yelekleri ve kaçakların geri bıraktıkları eşya ile dolu.

Yaşanan bu dramın en büyük mağduru ise çoğu zaman çocuklar oluyor. Bu çocuklardan biri olan 10 yaşındaki Afgan kızı, dün Salihleraltı Sahili’nden 79 kişiye birlikte bir lastik bota binerek Midilli’ye gitmek üzere denize açılırken, sahildeki kumlar üzerine, pembe lastik tokayla atkuyruğu yapılmış, kesilmiş saçlarını bıraktı.

Afgan kızı, bindiği botun alabora olması halinde suda ıslanıp, ağırlık yapmasın diye saçlarını keserek yola çıktı.

Savaşın bir başka mağduru ise 9 yaşındaki Suriyeli kız çocuğuydu. Sahilde bir elinde annesinin çantası, diğer elinde ise kardeşinin içi süt dolu biberonu ile bir lastik bota dayanmış bekleyen kız çocuğu; kardeşi, annesi ve babasının başka bir bota binmesi ile ailesinden ayrı kaldı. Kız çocuğu amcasıyla diğer lastik botta denize açılmayı beklerken jandarmalar geldi. Ailesi Midilli’ye geçen kız çocuğunun bindiği bot hareket edemeden jandarmalar tarafından durduruldu.

Kaynak: zete.com