Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) öğretim görevlileri, yeni Yükseköğretim Yasası Taslağı ile ilgili bir araya geldi ve değerlendirmelerini bir rapor halinde hazırladı.

 

Fakülte, yeni Yükseköğretim Yasa Taslağı'nı "akademik ciddiyetten yoksun, muğlak ve mutlakiyetçi" bulduğunu açıkladı. Ayrıca Fakülte yaptığı açıklamada "Siyasi denetimin artırılmak istendiğine" de dikkati çekti

 

YASA TASLAĞINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME METNİ

Bugün fakülte kuruluna sunulacak olan metinde yasa taslağına ilişkin şu yorumlar yer aldı:

 

Taslak, anti-demokratiktir ve hiyerarşik yükseköğretim yapısının aynen sürdürülmesi amacını taşımaktadır.

 

Hiçbir akademik çalışmaya referans vermeyen, akademik ciddiyetten yoksun, önerileri muğlak, oldukça merkeziyetçi bir üsluba sahiptir.

 

Yasa taslağının dar bir zamanda tartışılmak istenmesi, bir yasa taslağı olmaktan uzaktır ve hazırlayanların gerçek niyetlerini kamuoyu ile açıkça paylaşmak istemedikleri izlenimi vermektedir.

 

Taslak ile birlikte üniversite üzerindeki siyasi denetimin artırılması, "üniversite" fikrinin dışlanarak bu kurumların ticari işletme mantığına tabi kılınması amaçlanmaktadır.

 

Mevcut vakıf üniversitelerine ilaveten oluşturulmak istenen özel üniversiteler ve yabancı üniversiteler ile devletin "kendi finansman kaynaklarını yaratmaya" terk ettiği devlet üniversiteleri, kısa sürede özelleşecektir.