Şanlıurfa Valiliği, Suruç'ta, sınır hattındaki Boydê köyünde gerçek mermiyle başından vurularak öldürülen Kader Ortakaya'nın 'mermiyle değil şarapnel parçasıyla yaşamını yitirdiğini' ileri süren bir açıklama yaptı.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, medyada Kader Ortakaya'nın silahla vurulduğu yönündeki haberler yalanlanırken, "Yapılan otopside Ortakaya'nın muhtemel şarapnel parçası yaralanmasına bağlı yaygın kafatası ve kaide kırıkları ile birlikte beyin harabiyeti ve kanaması sonucu hayatını kaybettiği, ateşli silah ürününe rastlanmadığı anlaşılmıştır," denildi.

RAPORDAKİ 'MUHTEMEL ŞARAPNEL' İFADESİ

Kader Ortakaya’nın açıklanan bu otopsi raporuna ise itiraz edildi. Raporda, ölümün "muhtemel şarapnel" yaralanmasından kaynaklandığı belirtildi. Otopsiye giren SES üyesi doktor rapora muhalefet şerhi koydu. Ortakaya’nın başının sol kısmından yaralandığını, kafatasını kırıldığını ve beyninin parçalandığını belirten avukat Sevda Çelik Özbingöl ise ölümün şarapnel yaralanmasından kaynaklanamayacağını, şarapnel yaralanmasına bağlı ölümlerde yanık izi ve bedenin çeşitli yerlerinde şarapnel izleri olduğunu ancak böyle bir ize rastlanmadığını söyledi.

GÖRGÜ TANIKLARI VE VEKİLLERDEN DE YETKİLİLERE YALANLAMA

Görgü tanıkları ve HDP milletvekilleri de Ortakaya’nın ölümünde yetkililerin açıklamalarından farklı bildirimlerde bulundu. Görgü tanıkları ve HDP'liler, Kader Ortakaya'nın olaya müdahale eden askerler tarafından vurulduğunu savundu.

NE OLMUŞTU?

'Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi' üyesi Kadriye Ortakaya, geçen perşembe günü Kobani sınırındaki insan zinciri eylemine askerlerin saldırması sonrası başından vurularak hayatını kaybetmişti.