Afyonkarahisar'da 5 Eylül 2012'de meydana gelen 25 askerin ölümü, 8'i asker 11 kişinin yaralanması ile sonuçlanan mühimmat patlaması davasının 2. duruşmasının ilk gününde savcı, delilleri karartabilecekleri gerekçesiyle sanıkların tutuklanmasını talep etti.

Habertürk'ün haberine göre, Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ndeki duruşmaya; dönemin Afyonkarahisar Mühimmat Bölge Komutanı tutuksuz sanıklar Veysel Özbay, Binbaşı Ali Duran, Üsteğmen Tuncay Aydın, şehit aileleri ve avukatları katıldı.

Duruşmanın öğleden önceki bölümünde sanık Aydın'ın sorgulaması yapıldı. Öğleden sonrası ise çapraz sorgusu gerçekleştirildi.

İkinci duruşmanın birinci gününde ise savcı sanıkların 3'nünün de delilleri karartabileceği gerekçesiyle CMK'nın 100. maddesinin 2. fıkrası gereğince derhal tutuklanmalarına karar verilmesine istedi.

Savcı, gerekçesinde, yargılama safahatı itibariyle tüm tanık ifadelerinin halen toplanmamış olması, henüz ifadeleri alınmayan birçok tanığın bulunması, sanıkların halen Afyonkarahisar garnizonuna yakın garnizonlarda görev yapmakta olması, bu bağlamda olay mahalline iş takibi, arkadaş ziyareti ve benzeri bahanelerle her zaman için giriş ve çıkış yapmak ile bu surette çok kolay şekilde delileri karartma imkanlarına sahip bulunduklarını vurguladı.

Savcı, gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"Nitekim bu hususun önceki duruşmalarda Binbaşı Ali Duran tarafından (kovuşturma aşamasında) olay mahalline girilmek, yahut bir arkadaşına göndermek suretiyle örnek ve delil mahiyetindeki içi mühimmat sandıkları ile dolu bir cephaneliğin içinin ayrıntılı bir çok fotoğraflarını (muhtemelen cephaneliğin içinde düzenlemeler yapılarak) çekilmiş yada çektirilmek suretiyle mahkemeye sunulmuş olması açıkça görüldüğü, bu itibarla sanıkların delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme, tanık yada başkaları üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunmaları hususunda kuvvetli şüphenin mevcut bulunması, kanuni sebeplerden dolayı askeri savcılığımızca sanıklar Binbaşı Ali Duran, Albay Veysel Özbay ve Üsteğmen Tuncay Aydın'ın CMK'nın 100. maddesinin 2. fıkrası gereğince derhal tutuklanmalarına karar verilmesi kamu adına talep olunur."

Tutuklama hususunda askeri savcılığın hukuki görüşünün soruşturmaya başlanıldığından bu yana sanıklara ilişkin olarak aynı yönde olduğunu dikkat çeken Savcı, şu ifadeleri kullandı: "Aynı tutuklama sebepleri önceki duruşmalarda da vaki olmakla birlikte buna karşın askeri savcılığımızca kovuşturmanın anılan aşamalarında tüm sanıkların sorgulama işlemlerinin tamamlanmamış olması dolayısıyla tutuklama talebi için tüm sanıkların sorgularının tamamlanması beklenmiş olup, bu nedenle tutuklanma kararı verilmesi mahkemenin taktirine bırakılmış idi. Bu duruşma itibariyle tüm sanıkların sorgu işlemleri ikmal edilmiş olduğundan bu talepte bulunmaktayız."

Mahkeme heyeti, savcının talebi üzerine duruşmaya 10 dakika ara verdi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, savcının tutuklama talebini yarın veya ertesi gün de devam edecek olan duruşmanın sonunda karara bağlayacağını açıkladı.

Ayrıca mahkeme heyeti, şehit ailesi avukatlarının tutuksuz sanık Üsteğmen Aydın'ın nişanlısının duruşma salonunda şehit eşi Döndü Dülger'e sözlü ve fili saldırıda bulunduğu gerekçesiyle bir daha duruşmalara alınmamasına karar verdi.