Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhtarlara ‘muhbirlik’ çağrısı yapmasının ardından harekete geçen İçişleri Bakanlığı genelge yayınladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saray'da gelenekselleştirdiği muhtarlar toplantısında, ‘milli seferberlik’ ilan ettiğini duyurmuş, ‘terör örgütleri’ne karşı muhtarları ‘görev’e çağırmıştı: “Muhtarlarımıza da görev düşüyor. Hangi evde kim var kim yok bunu bilmelisiniz. Zaten bir muhtar bunu bilmiyorsa görevini tam olarak yapamıyordur. Bunlar güvenlik güçlerine bildirilmelidir.”

"MÜRACAAT BEKLEMEYİN" 

İçişleri Bakanlı Süleyman Soylu, tüm valiliklere gönderdiği genelgede, her ay düzenli olarak muhtarlardan bilgi alınmasını istedi.

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, ‘Vatandaşla Buluşma’ başlığını taşıyan genelgede, şunlar kaydedildi: “Valilerimiz ilde devletin ve hükümetin temsilcisi, il genel idaresinin başı ve mercii konumundadır. Bu sıfatları ile vatandaşlarımızın istek, öneri ve şikâyetlerini alıp değerlendirmekle görevlidirler. Bu görevlerini yerine getirirken vatandaşlarımızın kendilerine veya ilgili idari birimlere ‘müracaatları beklenmeden’ toplumun tüm kesimlerine daha geniş bir şekilde ulaşılmalıdır.”

MUHTARLARIN İSTİHBARATI BAKANLIĞA GİDECEK

Valilerin başkanlığında yapılacak bu toplantı basına kapalı olacak ve kaymakamlar, il idare şube başkanları ile toplumun farklı kesimlerinden kişiler katılacak. Ardından valiler, sadece muhtarlarla da toplanacak.

Ayrıca ilçe, bölge ve köylerde de devlet temsilcileri yurttaşlarla da her ay bir araya gelecek ve ‘istek, şikâyet ve öneriler’ alınacak. Toplantının sonunda hazırlanan raporlar bakanlığa gönderilecek.

Bakanlık daha önce de ‘Muhtar Bilgi Sistemi’ kurarak muhtarlardan bilgi alıyordu.