Ankara Onkoloji Hastanesi’nde verilen kemik tahlili raporunda “ırk” hanesinin yazıldığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet'in haberine göre, buna karşı çıkan hasta yakını Yalçın Çakmak, başhekim yardımcısıyla görüşmek istedi. Karakolda verdiği ifadede Başhekim Yardımcısı Ali Edizer’in kendisine “Ben sizinle görüşmek istemiyorum, çünkü Kürtsünüz” dediğini anlatan Çakmak, Edizer’den “Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu, dışlayıcı, önyargılı davranışı ve şiddet tutumu” nedeniyle şikâyetçi oldu.

HDP KONUYU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Konuyla ilgili olarak HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan TBMM Başkanlığı'na önerge verdi. Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Andiçen ek hizmet binasında hastaların muayene raporlarında isim, doğum tarihi ve kilo gibi bilgilerin bulunduğu alanda "ırk" seçeneğinin de bulunduğunun iddia edildiğini belirten Aydoğan, önergede durumu şöyle özetledi:

"Söz konusu olay akademisyen Y.Ç. nin annesi N.A.yı muayene için hastaneye götürmesi ile ortaya çıkmıştır. Muayene raporunda ‘ırk’ seçeneği bulunmasına tepki gösteren Y. Ç. ve A. B. Ö. bu ırkçı uygulamaya tepkilerini göstermiş ancak odada bulunan doktorların "Siz Kürt’sünüz bunun için geldiniz" şeklinde provokatif ifadeler kullandığı belirtilmiştir.  Ayrıca duruma tepki gösteren akademisyenler Y. Ç. ve A. B. Ö. odaya giren Özel Güvenlik birimlerince zor kullanılarak dışarı çıkartılmış ve hastane önüne gelen polis ekipleri iki akademisyen ve muayene olmak için hastaneye gelen N. A.’yı gözaltına almıştır."

"'IRK' SEÇENEĞİ SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN BİR UYGULAMASI MI?"

Aydoğan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun şu sorulara yanıt vermesini talep etti:

* Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görsel olarak da basına yansıyan hasta muayene raporlarında, ‘ırk’ seçeneğinin yer aldığı iddiaları doğru mudur? Bakanlığınızın hastaların hangi ırk mensubu olduğuna dair veri toplanması yönünde talimatı bulunmakta mıdır?

* Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşandığı iddia edilen bu ırkçı uygulama Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve Hasta Hakları Yönetmeliği'ne aykırı değil midir? Söz konusu ‘ırk’ seçeneği içeren rapor uygulaması hastaların ‘ırk’ bakımından fişlenmesi değil midir? Değil ise Bakanlığınızın yurttaşların hangi ırk mensubu olduğu bilgisini edinmek istemesinin gerekçesi nedir?

* Hasta raporlarında geçen ‘ırk’ seçeneği bakanlığınızın uygulaması ise bakanlığınız elde edilen bu verileri başka hangi kurumlar ile paylaşmıştır?

* Söz konusu raporda yer alan ‘ırk’ seçeneğine itiraz eden hasta ve yakınlarının zor kullanılarak hastaneden çıkarılmasının gerekçesi nedir?

* Rapor içeriğine itiraz eden hasta ve yakınlarının zor kullanılarak hastaneden çıkarılıp polis tarafından gözaltına alınmasının gerekçesi nedir?

* Bakanlığınızca Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan bu ırkçı uygulamaya dair bir inceleme başlatılmış mıdır? Başlatılmamış ise gerekçesi nedir? 

* Evrensel insan hakları sözleşmelerini ve hasta haklarını hiçe sayan bu gibi ırkçı uygulamaların meşru gösterilerek yaygınlaşmasını önlemek amacıyla bir çalışma yürütecek misiniz?

(Demokrat Haber)