İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen KCK soruşturması kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski MİT Müsteşarı Emre Taner ve eski MİT Müsteşar yardımcısı Afet Güneş’in de aralarında bulunduğu 5 isim hakkında geçen şubat ayında soruşturma başlatılmıştı. Büyük ses getiren soruşturma sonrasında Başbakan’ın talimatıyla özel yasa çıkartılarak MİT mensupları hakkında soruşturma açılması Başbakanlık iznine tabii tutuldu. Soruşturmayı başlatan Savcı Sadrettin Sarıkaya görevden alınarak yerine özel yetkili savcı Adem Özcan atandı.

Ancak yeni görevlendirilen savcı Özcan da MİT kanunu gereği soruşturma için Hakan Fidan ve beraberindeki 5 isim için Başbakan’dan izin istedi. Özcan yaklaşık 9 ay boyunca cevap bekledi.  Vatan gazetesinden Damla Güler'in haberine göre, geçtiğimiz günlerde Terörle Mücadele Savcılığı’ndan sorumlu Başsavcıvekilli Oktay Erdoğan resmi bir yazı ile söz konusu soruşturma dosyasını Özcan’dan aldı. Soruşturmayı Oktay Erdoğan’ın kendisinin yürüteceği açıklandı.

YENİ BİR YAZI YAZACAKTI

Ancak Özcan’ın dosyadan alınmasının arkasındaki gerçeğin Başsavcıvekili Oktay Erdoğan’ın soruşturmayı kendisinin yürütmesini istemesi olmadığı iddia edildi. İddiaya göre, Özcan, Başbakanlık’tan soruşturma iznine dair bir yanıt gelmeyince, ikinci bir yazı yazmak istedi. Bunu öğrenen Başsavcıvekili Erdoğan, Özcan ile görüşerek takipsizlik kararı vermesini istedi. “Başbakanlık ’tan izin bekliyoruz” cevabı alınca da Başsavcıvekili, Özcan’dan dosyayı aldı.

Dosyanın Özcan’dan alınmasının ardından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı bir açıklama yapmıştı. Çolakkadı, üst düzey devlet görevlileri hakkındaki soruşturmaların başsavcı veya başsavcıvekilleri tarafından yürütüleceğini, yapılan değişikliğin de mutad bir işlem olduğunu belirtmişti.