MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılmasıyla başlayan süreçte yeni bir gelişme yaşandı.

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT yöneticilerini ifadeye çağıran Savcı Sadrettin Sarıkaya'yı KCK soruşturmasından aldı.

 

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da ifadeye çağırıldığı soruşturma dosyasının, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya'dan alındığını bildirdi.

 

Sadrettin Sarıkaya'nın yerine İbrahim Işık ve Adem Özcan görevlendirildi. Bilal Bayraktar'ın ise soruşturma dosyasındaki görevi devam ediyor.

 

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılan ancak mazeret bildirerek ifade vermeye gitmeyen MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na talimat yazısı yazılmıştı.

 

Savcının görevden alınmasıyla birlikte Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi için zaman kazanılmış oldu. Hazırlanan yasa teklifinde başbakanlık personeline başbakan izni olmadan soruşturma açılmasının yolu kapanmış olacak.

İş bölümü yönergesine göre başsavcıya bilgi verilmesi gerekiyor. MİT'çilerin ifadeye çağrılması haberi geldiğinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı 'benim haberim olmadı' demişti. Soruşturmanın gizliliğinin ihlal edilmesi ve kritik bilgilerin medyaya yansıması nedeniyle başsavcı yetkisini kullandı ve Savcı Sarıkaya'yı KCK soruşturmasından aldı.

 

SARIKAYA: GÖREVİMİZİ YAPTIK
Savcı Sarıkaya yaptığı ilk açıklamada "Başsavcının takdiri, biz görevimizi yaptık" dedi.

 

HSYK: İSTANBUL SAVCILIĞI'NIN TASARRUFU
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur, Fidan'ın da ifadeye çağrıldığı soruşturma dosyasının, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya'dan alınması işleminin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bir tasarrufu olduğunu söyledi.

AĞUSTOS AYINDA GÖREVE BAŞLADI

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya, daha önce Adalet Bakanlığı’nda müfettiş olarak görev yapıyordu. HSYK’nın 6 Ocak 2011 tarihinde yayınladığı kararname ile Sadrettin Sarıkaya önce İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na atandı. Sarıkaya, Ağustos ayında özel yetki verilerek Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde göreve başladı.

 

407 NUMARALI ODAYI KULLANIYOR

Sarıkaya, Adalet Müfettişliği'nden önce Çumra, ondan önce de Oğuzeli Hakimliği'nde görev yapıyordu. Sadrettin Sarıkaya, özel yetkili savcılıkta son olarak KCK soruşturmasında görevliydi. Sarıkaya, savcı Bilal Bayraktar ile birlikte eski BDP milletvekili Fatma Kurtulan’ın tutuklandığı soruşturmayı yürütüyor. Savcı Sarıkaya, Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde eski Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’ün ve şu anki Ergenekon savcısı Cihan Kansız’ın kullandığı 407 numaralı odayı kullanıyor.

 

KCK SORUŞTURMASINI BİRDEN FAZLA SAVCI YÜRÜTÜYOR

Yürütülen KCK soruşturması kapsamında bir yandan iddianame hazırlanırken bir yandan da soruşturma sürüyor. Soruşturmaya birden fazla savcı bakıyor. KCK'ya yönelik soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen, Bilal Bayraktar ve Sadrettin Sarıkaya yürütüyor. Özellikle sanık sayısının yüksek olduğu davalarda birden fazla savcı arasında görev paylaşımı söz konusu.