Adana’da El Kaide ve IŞİD’e silah taşıdıkları iddiasıyla MİT’e ait tırların durdurulduğu operasyonda görev aldıkları belirtilen biri binbaşı 34 muvazzaf asker hakkında ‘paralel yapı’ soruşturması kapsamında ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldı.

Hükümetin, ‘paralel yapı’nın organizasyonu olarak nitelediği arama hakkında daha önce de Ankara ve Adana’da görevli 13 asker için 15 yıldan müebbete kadar değişen hapis cezaları istemiyle dava açılmıştı. HSYK 2. Dairesi de tırların aranmasında görev alan beş cumhuriyet savcısını görevden almıştı.

Adana Ağır Ceza Mahkemesi’nde halihazırda ‘casusluk’ suçlamasıyla yargılanan askerlere bu operasyon kapsamında ise ‘terör örgütüne üye olmak’ ve ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs’ suçlamaları yöneltiliyor.

Tırların durdurulmasına ilişkin internette yayınlanan tutanaklar gerekçe gösterilerek Twitter ve Facebook başta olmak üzere birçok internet sitesi için erişim engelleme, yazılı, görsel ve internet medyası için de yayın yasağı kararı alınmıştı. (diken.com)