Meclis’e bağlı Milli Saraylar’da dört restoranın usûle ve kanuna uygun olmayan yöntemlerle konsinye yöntemi adı altında “yandaş firmalara” verildiği iddia edildi. 

Dilek Gedik'in Taraf'ta yer alan haberine göre suyu, elektrik, ısınma ve vergi masrafları Meclis bütçesinden ödenen lüks restoranları işleten isimler AKP’li isimlerin akrabaları çıktı.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında dün toplanan Başkanlık Divanı’nda CHP’li üyeler Rıza Yalçınkaya ve Malik Ecder Özdemir, Milli Saraylar bünyesinde işletilen 10 kafeterya ve restoranın dördündeki usûlsüz işletme iddialarını gündeme getirdi. 

İstanbul’da incelemelerde de bulunan CHP’li Yalçınkaya ve Özdemir, Meclis’in nasıl zarar ettirildiğini belgelerle ortaya koydu. Göstermelik ihale, sözleşmesiz devir, süresiz işletme hakkının verildiği Milli Saraylar içindeki dört mekân için hem Meclis yönetimi hem de Sayıştay tarafından harekete geçilecek.

Yıldız Parkı içindeki bin kişilik mekanın işletmesini geçen yıl alan Mehmet Soylu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun amcasının oğlu. Dolmabahçe Saat Kule Kafeterya ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın halasının oğlunun çocuklarına emanet. Küçüksu Kasrı’ndaki mekân da Albayrakların dünürünün çocukları tarafından işletiliyor.

Yasal olarak hizmet satımında konsinye yöntemi (emanet usulü alınan mal) olmamasına karşın işletme hakkı verilen firmalardan en ilgi çekici olanı Mehmet Soylu’ya verilen Beşiktaş Yıldız Park içindeki restoran. Şubat 2013 tarihinde Nezih Restoran adıyla Mehmet Soylu tarafından alınan ihalenin CHP’li Rıza Yalçınkaya’nın araştırmasına göre, ne ticaret sicil kaydı mevcut ne de belirtilen adreste böyle bir firma var. Buna karşın işletme hakkı verilen şirket, ancak ihaleden beş ay sonra Vera Yıldızpark adıyla kuruluyor.

Mekânın bütün masrafları Meclis bütçesinden karşılanırken aynı zamanda burada çalışan üç TBMM personeline de maaşları Meclis tarafından ödeniyor.