Erdoğan ile oğlunun olduğu iddia edilen ses kayıtları dünya medyasını da sarstı. ABD'den yayın yapan Miami Herald gazetesi Türkçe bilen alanında yetkin bir uzmana yaptırdığı analiz sonrası ses kaydının gerçek olduğunu öne sürdü.

Dünya basının Türkiye'nin gündemini alt üst eden ses kayıtlarına geniş yer veriyor. Birçok uluslar arası gazete ses kayıtlarındaki çarpıcı detayları satırlarına taşırken Miami Herald gazetesi ise bunu bir adım öne taşıyarak ses kayıtlarının gerçek olduğunu öne sürdü.

Miami Herald "Analistlere göre kayıtlar gerçek gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Gazetenin muhabirlerinden Roy Gutman Mcclatchy imzalı haberde Amerikalı analistlerin ses kaydının orijinal olduğunu belirttiği kaydediliyor. Mcclatchy'nin haberinde ses kaydındaki tek montajın beş farklı konuşmanın bir araya getirilmesinden ibaret olduğu belirtiliyor.

Amerikalı siber analist Joshua Marpet'in Miami Herald'a belirttiğine göre konuşmanın edite edildiği ve montajlandığı konusunda açık bir delil görünmüyor.

Joshua Marpet'in Türkçe'yi çok iyi bilen bir analist olduğunun altı çizilirken Marpet'in Amerikan Merkez Bankası FED'in hukuk işlerinde çalışmış olduğu ve Türk firmalarla ilgili davalarda daha önce bilirkişi olarak yer aldığı ifade ediliyor. Marpet şunu kaydediyor: "Eğer bu ses kayıtları sahteyse hayatımda görmediğim kadar sofistike (karmaşık) olduğunu söylemeliyim"

ABD'nin Delaware eyaletinin Wilmington şehrinde hizmet veren Guarded Risk şirketinin yöneticilerinden olan Joshua Marpet'in Miami Herald'ın isteği üzerine yaptığı analizlerde yer yer kayıtta ses çıkışlarının bulunduğunu ancak bunun ses kaydının dinlenmesinden kaynaklanan çıkışlar olabileceğini kaydetti. Marpet analizinde her beş telefon konuşmasının da kendi içinde ses tutarlılığı gösterdiğini belirtiyor.

Erdoğan'ın sesinin oğlu Bilal'e nisbetle daha pikselli ve mekanik duyulduğuna dikkat çeken Marpet, bunun da Erdoğan'ın telefonunun kriptolu telefon olduğuna işaret ettiğini belirtiyor.

Marpet'e göre Erdoğan'ın telefonu elektronik olarak dinlenirken Bilal'in telefonu ise telefon cihazına yerleştirilen bir dinleme aygıtı aracılığıyla dinleniyor olabilir. Marpet kayıtta yer alan her iki kişinin de seslerinin naturel (doğal) sesler olduğunu soru ve cevaplardan oluşan diyalogların doğal akışı içinde devam ettiğini ve konuşma tonlarının kendi içinde tutarlılık gösterdiğini kaydederek, "Bütün bunlara dayanarak konuşmanın orjinal ve gerçek olduğunu düşünüyorum" dedi.

HABERİN ORJİNALİ İÇİN TIKLAYINIZ

KAYNAK: ROTAHABER / UMUT YAVUZ