2012'nin ilk Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sona erdi. KCK operasyonları ile ortaya çıkan MİT yargı krizinin ardından devletin zirvesi ilk defa bir araya geldi.

 

Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen toplantıya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, MGK üyesi bakanlar, kuvvet komutanları ve ilgili bürokratlar katıldı.

 

Şubat ayı olağan toplantısı 5 saat sürdü. MGK üyesi olmayan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bakanlığının çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere katıldığı toplantıdan 15.30 sıralarında ayrıldı.

 

İşte MGK'dan çıkan mesajlar:

 

KÜRTLERE OPERASYON VAR MÜZAKERE YOK

1. Ülkenin bütünlüğü ve bölünmezliğini, toplumun huzur ve güvenliğini hedef alan ve vatandaşlarımızın canına, malına, hak ve özgürlüklerine kasteden terörist eylemlere karşı güvenlik güçlerimizin ağır kış koşullarına rağmen fedakarca, etkin ve koordineli bir şekilde yürüttüğü mücadele görüşülmüştür.

2. Bu mücadelenin, önümüzdeki dönemde de aynı kararlılıkla devam edeceği, öte yandan terörün istismar kaynaklarının kurutulması amacıyla yürütülen kapsamlı çabaların da demokrasiye, hukuk devleti ilkelerine ve evrensel değerlere bağlı olarak sürdürüleceği bir kere daha teyit edilmiştir.

 

IRAK’TA DA KÜRTLERE MARKAJ

1. Irak'ın güvenlik ve istikrarına önem veren Türkiye'nin Irak'taki gelişmeleri yakinen takip etmeyi sürdürdüğü vurgulanmıştır.

2. Öte yandan, bölücü terör örgütünün Irak'ın kuzeyindeki mevcudiyetinin sona erdirilmesi için somut adımlar atılması gerektiği de bir kez daha teyit edilmiştir.

 

SURİYE, YEMEN, MISIR, ORTA DOĞU, KUZEY AFRİKA’YA DAHA FAZLA MÜDAHELE

Orta doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde meydana gelen gelişmeler ve özellikle Suriye'deki durum kapsamlı surette ele alınmış, bu bağlamda;

1. Mısır'da halk meclisi ve şura konseyi seçimlerinin tamamlanması, Yemen'de erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekleştirilmesi ve Libya'da ulusal kongre seçimlerine ilişkin seçim yasasının kabulu suretiyle bu dost ve kardeş ülkelerde siyasi geçiş süreçlerinde kaydedilen ilerlemelerden duyulan memnuniyet ifade edilmiştir.

2. Suriye'de devam eden şiddet, yıldırma ve toplu kıyım eylemlerine uluslararası toplumun seyirci kalmaması gerektiği vurgulanmış, bu çerçevede Suriye halkının korunmasının ve insani yardım ulaştırılmasının öneminin altı çizilmiştir. Bu kapsamda ayrıca, uluslararası forumlarda meydana gelen gelişmeler gözden geçirilmiş, BM Genel Kurulu'nun 16 Şubat 2012 tarihinde ezici bir çoğunlukla kabul ettiği karardan duyulan memnuniyet dile getirilmiş ve 24 Şubat tarihinde Tunus'ta gerçekleştirilen Suriye'nin dostları grubu toplantısının sonuçları değerlendirilmiştir.