Ankara’daki patlamadan bir ay önce Metropoll’ün yaptığı araştırmaya katılanların yüzde 57.3’ü hükümetin IŞİD’e karşı kararlılıkla mücadele etmediğini düşünüyor. 

Metropoll Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Özer Sencar, yaptıkları son araştırmayı değerlendirdi. AKP seçmeninin yüzde 2,7’sinin IŞİD’e sempati duyduğunu aktaran Sencar, Ankara’daki katliamın IŞİD-PKK ortak yapımı olarak lanse edilmesini ‘akıl dışı’ bulduğunu aktardı.

Metropoll’ün, ‘Türkiye’nin Nabzı’ araştırmasının IŞİD ile ilgili bölümüne dair Diken’den Tunca Öğreten'e konuşan Prof. Özer Sencar’a, “Ankara’ki katliamdan sonra hükümet kanadından, eylemin IŞİD-PKK işbirliği dahilinde gerçekleştiğine dair açıklamaları değerlendirdi.

İnsan aklının IŞİD-PKK işbirliğini kabul etmesinin mümkün olamayacağını belirten Sencar’ın buna yanıtı “İki örgütü aynı sahneye koyup, oynatmak mümkün değil” oldu.

‘İŞ PKK’NIN ÜSTÜNE KALSA AKP RAHATLAR’

Katliamın altından IŞİD yerine PKK’nın çıkması durumunda, iktidar tarafından memnuniyet verici bir sonuç olacağına işaret eden Sencar, “Çünkü Türkiye’deki dindarlar ve iktidar ile IŞİD arasında ilişki ve müsamaha çizgisi olduğuna dair bir algı var” diye konuştu.

AKP’nin bu sonucu hangi gerekçeyle memnuniyetle karşılayacağını ve bu durumun 1 Kasım’daki seçimlerde AKP’ye oy verecekler arasından alıcısı olup, olmayacağını sorduğumuz Sencar şu cevabı verdi: “PKK’nın yaptığı ortaya çıkarsa iktidar rahatlar. Bu katliamı IŞİD’in gerçekleştirmiş olması, orta vadede AKP’nin aleyhine işleyecektir. Çünkü daha önce kamuoyunda, IŞİD’e müsamaha gösterildiği, yaralı militanların Türkiye’de tedavi ettirildiği ve silah gönderildiği gibi tartışmalar yapıldı.”

‘AKP SEÇMENİNİN 2,7’Sİ IŞİD’E SEMPATİ DUYUYOR’

Metropoll Araştırma şirketi, 2-5 Eylül tarihleri arasında toplam iki bin 540 kişiyle yapılan ‘Türkiye’nin Nabzı’ Eylül ayı araştırmasının, IŞİD algısıyla ilgili bölümünü yayınladı. Araştırmaya göre, AKP seçmeninin yüzde 2,7’si IŞİD’e sempati duyarken, HDP seçmeninin 84,9’u örgütle mücadelenin hakkıyla yapılmadığı kanısında. İlgili araştırmadan öne çıkan detaylar şöyle:

7 Haziran seçimlerinde AKP’ye oy verenlerin yüzde 2,3’ü IŞİD’e sempati duyuyor. CHP’ye oy verenlerde bu oran 0,2 iken, MHP’de 1,7, HDP’de ise 1,6. Böylece Türkiye’de IŞİD’e sempati duyanların çoğunluğunun AKP ve MHP’ye oy verdiği ortaya çıktı.


Metropoll’ün katılımcılara sorduğu diğer bir soruysa “Sizce IŞİD Türkiye için tehlikeli midir” oldu. Geçen seçimlerde AKP’ye oy verenlerin yüzde 5’i IŞİD’i tehlikeli bulmazken, HDP seçmeninin yüzde 77’si IŞİD için ‘tehlikeli’ dedi.

Anketin en can alıcı sorusuysa “Çevrenizde IŞİD saflarında savaşmak için Suriye veya Irak’a giden tanıdıklarınız var mı”oldu. AKP, MHP ve SP-BBP ittifakına oy veren, muhafazakar ve milliyetçi kesimin yüzde 11,4’ünün IŞİD saflarına katılan tanıdıkları var. CHP’lilerde bu oran sadece yüzde 1,8 iken, HDP seçmeninin 4,7’si de IŞİD’e katılan tanıdıkları olduğunu söyledi.

Ankara’da yaşanan ve faillerinin IŞİD’li olduğu yönünde derin şüphelere ulaşılan Ankara’daki bombalı saldırıdan önce yapılan araştırmada, “Türkiye’nin IŞİD’le kararlılıkla mücadele ettiğini düşünüyor musunuz” sorusu da soruldu. Saldırıdan önce ankete katılanların yüzde 57,3’ü hükümetin kararlılıkla mücadele etmediğini düşünüyor.