Artvin - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hopa mitingi öncesi polisin attığı gaz bombası sonucu fenalaşan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüyle ilgili olarak Trabzon ve İstanbul Adli Tıp kurumlarının verdiği, "Kalp ve akciğer hastalığı sonucu hayatını kaybettiği’ yönündeki raporlara yapılan itiraz kabul edildi.

 

Trabzon Adli Tıp Grup Başkanlığı Morg İhtisas Dairesi, Hopa Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybeden Metin Lokumcu'nun ölümüyle ilgili olarak 20 Haziran 2011 tarihinde hazırladığı otopsi raporunda, Lokumcu'nun vücudunda öldürücü düzeyde kimyasal madde saptanmadığı ve ölümün, mevcut kalp ve akciğer hastalığı sonucu meydana geldiği görüşüne yer verdi. Bunun üzerine Lokumcu'nun avukatları İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu'na başvurarak rapora itiraz etti. Kurul, 16 Şubat 2012 tarihinde açıklanan raporunda, "Kimyasal inceleme raporuna göre otopside alınan örneklerde aranan toksik maddelerin bulunmadığı, kalp damar hastalığı olan Lokumcu'nun ölümünün kendisinde mevcut hastalığının aktif hale gelmesi sonucu meydana gelmiş olduğu oy birliğiyle mütalaa olunur" raporuyla Trabzon Adli Tıp Grup Başkanlığı'nın raporuyla aynı yönde görüş bildirdi.

 

Bu arada Türk Tabipleri Birliği (TTB) Bilimsel Araştırma Kurulu da Lokumcu'nun ölümü ile ilgili bir rapor hazırladı. Lokumcu'nun ölümü ile kimyasal gaza maruz kalma arasında nedensellik ilişkisi olduğu görüşüne yer verilen bu raporun açıklanmasının ardından da Lokumcu ailesinin avukatı Meriç Eyüboğlu, Trabzon Adli Tıp Grup Başkanlığı Morg İhtisas Dairesi ile İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı 1.Adli Tıp İhtisas Kurulu'nun hazırladığı benzer raporlara, Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığı ile Adli Tıp Genel Kurulu'na başvurarak itirazda bulundu.

 

TTB'nin hazırladığı, "Lokumcu'nun ölümünde kimyasal gaz etkisi var" raporuna da yer verilen başvuruyu değerlendiren Adli Tıp Genel Kurulu, itirazı kabul etti. Avukat Eyüboğlu, itirazın kabulünün önemli bir gelişme olduğunu belirterek, yapılacak değerlendirmelerin ardından Lokumcu'nun ölümü ile ilgili olarak Adli Tıp Genel Kurulu'nun yeni bir rapor hazırlamasını beklediklerini ifade etti.