Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın da aralarında bulunduğu 65'i tutuklu 274 sanıklı ''Ergenekon'' davasının 248. duruşması başladı.

 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, emekli orgeneraller Hasan Iğsız ve Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 39 tutuklu sanık katıldı.

 

DURUŞMAYA YİNE KATILMADILAR

Duruşmaya, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, Sedat Peker ile duruşmalardan men edilen Doğu Perinçek, gazeteci Tuncay Özkan ve CHP İzmir Milletvekilli gazeteci Mustafa Balbay'ın da aralarında bulunduğu 26 tutuklu sanık gelmedi.

 

GİZLİ TANIKTAN ÇARPICI İFADELER

Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, duruşmada dinlenilen ''gizli tanık Selçuk''a daha önceki ifadesinde, sanıklar Arif Doğan, Levent Ersöz, Veli Küçük ve Muzaffer Tekin hakkında beyanlarda bulunduğunu belirterek, bu kişileri nasıl tanıdığını sordu.

 

Gizli tanık da, 1991-1999 yılları arasında jandarma istihbaratta haber elemanı olarak görev aldığını ifade ederek, ''Bir takım arkadaşlarımız vesilesiyle görüşmelerimiz oldu. Doğu'da, Ankara'da görüştüm'' dedi.

 

Önceki ifadesinin doğru olduğunu belirten gizli tanık, Ersöz ile Ankara ve Bursa'da görüştüğünü belirtti.

 

Gizli tanık, ''Veli Küçük ve Muzaffer Tekin'in başka bir grup içinde bulunduklarını, emekli olduktan sonra da gizli ve aktif bir takım görevler içinde rol aldıklarını biliyorum. Faili meçhul cinayetlerde bizzat aktif rol aldığını da biliyorum'' iddiasında bulundu.

 

Eski MİT görevlisi Yavuz Ataç ve bazı MİT elemanları ile Veli Küçük ve Levent Ersöz'ün aynı grupta yer aldığını öne süren gizli tanık, Ersöz'ün gizli görüntülerle bir hakime bazı yaptırımlar uyguladığını belirtti.

 

BAŞBAKAN'A SUİKAST YAPTIRACAKTI

Gizli tanık, 2004-2005 yıllarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kısıklı'daki evinin yakınındaki oto yıkama istasyonunda çalışan Recep aldı bir kişiye, Başbakan'a suikast girişiminde bulunması için Savaş adlı yarbay tarafından telkinde bulunulduğunu, ancak bu kişinin kabul etmediğini söyledi.

 

Oto yıkama istasyonunun Başbakan'ın geçiş güzergahı üzerinde olduğunu belirten gizli tanık, ''Oto yıkamada çalışanın güveni kazanılmış, arkadaşlık kurulmuş. Yıkaması için boş bir araba bırakılmış. C-4 patlayıcı yerleştireceklermiş. Ancak oto yıkamacı, Başbakan Erdoğan'ın hemşehrisi olması nedeniyle bunu yapmaktan vazgeçmiş. Bunun vatan hainliği olacağını söylemiş'' diye konuştu.

 

Levent Ersöz ve Veli Küçük'ün Rus istihbaratı KGB ve gizli servisleriyle görüştüklerini bildiğini söyleyen gizli tanık, “Uyuşturucuyu yurt dışına bazı kişilerle gönderiyorlar. Vatanseverlik yaptıklarını söylüyorlar. Ne kadar vatanseverler” dedi.

 

"BAŞBAKAN'A SUİKAST PLANI VELİ KÜÇÜK'ÜN TALİMATI İLE YAPILDI"

“Ergenekon” davasında tanık olarak dinlenilen “gizli tanık Selçuk”, tutuklu sanıklardan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün “Biz çok güçlüyüz. Gerektiğinde bir cumhurbaşkanını bile karısına zehirletebiliriz” dediğini öne sürdü.

 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada dinlenilen “gizli tanık Selçuk”, savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in soruları üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik, bir otomobile C4 tipi patlayıcı yerleştirilerek suikast planlandığı iddiasını tekrarladı.

 

Gizli tanık, kendisinin irtibatlı olduğu Savaş adlı yarbayın bu suikast planlanması olayını “Veli Küçük'ün talimatıyla yapıldığını” söylediğini iddia etti.

 

Tutuklu sanıklardan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ile Ankara'da 6-7 kişinin bulunduğu bir ortamda görüştüklerini ifade eden gizli tanık, Ersöz'ün, “Biz çok güçlüyüz. Gerektiğinde bir cumhurbaşkanını bile karısına zehirletebiliriz” dediğini öne sürdü.

 

Savcı Pekgüzel'in “Sizin 'Cumhurbaşkanı’nı öldürdüler' diye bir iddianız oldu. Nerede söylediler” sorusu üzerine tanık, 2005'te Ersöz'ün Ankara Ümitköy'deki albayların oturduğu Atabilge Sitesi'ndeki yerine gittiklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Biz Savaş yarbay, İrfan yüzbaşı ile gittik. Onun yanında kendi elemanlarından birkaç kişi vardı. Ersöz, 'Devlet her zaman 18 yaşındadır” deyip bizlere karşı yapılan her şeyin karşılığını bulacağını' söyledi. Cumhurbaşkanlığı yapmış kişinin eşine bile” diye konuştu.

 

Duruşmada bazı sorulara, “Sanıkların çoğu benim kim olduğumu bilir. Ama ben ailem deşifre olacağından endişeleniyorum” diye yanıt veremediğini belirten gizli tanık, davanın tutuksuz sanıklarından emekli Albay Arif Doğan'ı da tanığını, Doğan'a ziyarette bulunduğunu, JİTEM ile ilgili bazı konuşmalarından rahatsız olduğu için bir daha da Doğan'ın yanına gitmediğini anlattı.

 

FOTOĞRAFLI, MÜHÜRLÜ JİTEM KİMLİĞİ

Gizli tanık, verdiği bazı bilgiler ve yerini söylemesi üzerine Arif Doğan'ın dava kapsamında gözaltına alındığını kaydetti.

 

Kendisine üzerinde ismi, fotoğrafı ve mühür olan JİTEM kimliği ile silah verildiğini ifade eden gizli tanık, Ağrı, Kars, Erzurum, Erzincan ve Bingöl bölgesinde jandarma istihbarat elemanlarıyla bilgi alışverişine girdiğini, bu şekilde jandarma istihbarata katıldığını söyledi.

 

Gizli tanık, Ankara'da ve İstanbul'da JİTEM'e ait ofisler bulunduğunu, buralarda istihbarat alışverişinde bulunulduğunu da iddia etti.

 

MESUT YILMAZ'I KÜÇÜK MÜ YUMRUKLATTI

Gizli Tanık Selçuk, tutuklu sanık Veli Küçük'ün Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Orhan Karadeniz, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Poyrazoğlu ve avukat Aytaç isimli bir kişi ile tanıştığını söyledi.

 

Veli Küçük'ün avukatı ve kızı Zeynep Küçük, babasının bu kişilerle tanışmadığını iddia edince Gizli Tanık Selçuk, "Haklısınız, Veli Küçük 3 telefon hattı taşıdığı için bunu rahatlıkla söylüyorsunuz" cevabını verdi.

 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında tutuklu sanık Veli Küçük'ün avukatı ve kızı Zeynep Küçük, Gizli Tanık Selçuk'a bazı soruları olduğunu belirterek söz aldı.

 

Avukat Küçük, Gizli Tanık Selçuk'tan, sanık Veli Küçük'ü kimler ile gördüğünü net olarak söylemesini istedi. Selçuk ise "İrfan, Savaş Yarbay, Süleyman, Mete, 'Oğlum' diye hitap ettiği Tuncay Güney ve Ankara Başsavcısı Hüseyin Poyrazoğlu ile birlikte gördüm" diye cevap verdi.

 

Avukat Küçük, sanık Küçük'ü kaç kez, nerede ve ne zamanlarda gördüğünü sordu. Gizli Tanık Selçuk, bu soruya da 5 farklı adres ve 2001 yılından 2005 yılına kadar değişin farklı tarihler verdi. Bunun üzerine avukat Küçük, "İlk bir araya geldiğiniz tarih 2001 yılı o halde. Doğru mu?" diye sordu.

 

Selçuk'un "Doğru" cevabı üzerine avukat Küçük, "Savcılık ifadenizde ise 1999 yılında bir araya geldiğinizi söylüyorsunuz" hatırlatmasını yaptı. Selçuk'un buna da "Doğru" cevabını vermesi üzerine avukat Küçük, "Aradaki çelişkiyi nasıl tarif edeceksiniz?" diye sordu. Gizli tanık Selçuk, bu soru karşısında ise verdiği tarihleri, kendisini ve ifadesinde geçen kişileri deşifre etmemek için bilerek yanlış söylediğini iddia etti.

 

Avukat Küçük, Gizli Tanık Selçuk'a, "İfadenizde isimleri geçen Savaş Yarbay, İrfan Yüzbaşı ve Ahmet ile ilişkileriniz ne zamana kadar sürdü?" diye sordu. İrfan ve Ahmet'in emekli olduğunu, Savaş'ın halen İstanbul'da görev yaptığını belirten Selçuk, 2005 yılına kadar fiilen görüştüklerini, ancak çok sık olmasa da halen görüşmeye devam ettiklerini söyledi.

 

Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesi esas alınarak JİTEM'in kurulduğunu belirten Gizli Tanık Selçuk, "JİTEM'de kimse kimseyi gerçek kimliği ile tanımaz. Herkesin bir kod adı vardır" dedi.

 

Avukat Küçük'ün, "Veli Küçük, Cem Ersever'den sonra mı Jandarma İstihbarat biriminde yer aldı?" sorusunu ise Selçuk, "Hayır, Veli Küçük'ün Cem Ersever'i ortadan kaldırdığını söylüyorum" cevabını verdi.

 

YILMAZI'I YUMRUKLAYIN TALİMATI!

Avukat Zeynep Küçük'ün, "Veli Küçük'ün yasal olmayan bir talimat verdiğine şahit oldunuz mu? Gördünüz mü? Duydunuz mu?" şeklindeki sorusunu ise Selçuk, "Talimatlar 2. veya 3. kişilerin yanlarında verilmez. Ancak İrfan ve Ahmet'ten, mesela Mesut Yılmaz'ın yumruklanması talimatını verdiğini duydum" diye cevapladı.

 

İsimlerini söylediği kişileri tanıdığına ilişkin delili olup olmadığı sorulan Gizli Tanık Selçuk, "Birilerinin tanıştıklarını ispatlamak için beraber oturup kalktıkları yerde çekilmiş fotoğrafları olması gerekir. Ancak bu kişilerin telefon konuşmaları incelenirse irtibatları ortaya çıkacaktır" şeklinde konuştu.

 

Gizli Tanık Selçuk'un, Veli Küçük ile Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Orhan Karadeniz'in de tanıştığını iddia etmesi üzerine avukat Küçük, babası Veli Küçük'ün Ağır Ceza Başkanı Orhan Karadeniz, Ankara Başsavısı Hüseyin Poyrazoğlu ve avukat Aytaç ile tanışmadıklarını söyledi. Gizli Tanık Selçuk ise "Evet haklısınız. Veli Küçük 3 telefon hattı kullandığı için bunları rahatlıkla söylüyorsunuz" dedi. Avukat Küçük ise "Bunu nereden biliyorsunuz?" sorusu ile tanık Selçuk'a karşılık verdi. Ancak Selçuk, bu soruya cevap vermedi.

 

Küçük'ün soruları sırasında Gizli Tanık Selçuk, JİTEM'in, Mesut Yılmaz ve koalisyon hükümeti tarafından tasfiye edilmesinden sonra başka bir isimle illegal olarak faaliyetlerine devam ettiğini söyledi.