Yalova Valisi Selim Cebiroğlu’nun, Yalova Termal Fen Lisesi’nde kıyafetlerini beğenmediği için öğrencilerin önünde azarlayarak sınıftan kovduğu daha sonra kendisi için düzenlenen destek yürüyüşünde kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden matematik öğretmeni Halil Serkan Öz’ün görev yaptığı okulda yas var. Okulda Halil öğretmen için anma töreni düzenlenirken, meslektaşları da ülke genelinde okullarda ilk derse girmeyerek yaşananları protesto etti.

KESK’e bağlı Eğitim-Sen, Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyeleri, ülke genelinde bugün ilk derse girmeyerek Halil Serkan Öz’ün ölümünde sorumluluğu olduğu iddia edilen Vali Cebiroğlu’nu protesto etti. İlk derse girmeyerek Necatibey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde toplanan öğretmenler adına açıklama yapan Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Güney Özkılınç, şunları kaydetti: “27 Mart’ta Yalova Fen Lisesi’nde valinin derse girip, öğrencilerin gözü önünde öğretmenimizi rencide etmesi, hakaret etmesi sonucu Halil Serkan Öz, bunu içine atmış ve hemen kendisi için dört sendikanın ortak düzenlediği yürüyüşte fenalaşarak Bursa’daki hastaneye getirilirken yolda yaşamını yitirmiştir. Arkadaşımızın ölmesinde, Yalova Valisi’nin birinci derecede sorumluluğu vardır. Öğrencilerin önünde hiçbir öğretmeni hiçbir idareci rencide edemez, söz söyleyemez. Bu, tüm öğretmenlerin onurunu incitmeye yönelik bir davranıştır ve Yalova Valisi derhal istifa etmelidir.”



'HÜKÜMET VE YANLILARI BASKICI TUTUMDAN VAZGEÇMELİ'


Ülke genelinde öğretmenlerin ilk derse girmediğini hatırlatan Özkılınç, “Okullarda, dışarıda bu baskıcı tutumdan hükümet ve hükümet yanlıları derhal vazgeçmelidir. Öğretmen arkadaşlarımız, bugün ülke genelinde bir saat derse girmediler. Öğleden sonra da arkadaşlarımız bir saat derse girmeyecekler. Akşam tüm ülkede olduğu gibi Bursa’da da yürüyüş düzenlenecek. Tüm öğretmenleri bekliyoruz. Öğretmenin dünya görüşüyle ilgilenmiyoruz, hangi öğretmenle ilgili olursa olsun, kötü bir söz söylemeye, öğretmenlik onurunu rencide etmeye hakkı yok. Bu durumu kınıyoruz, protesto ediyoruz. Vali, görevden alınıncaya kadar sendikalarla ortak eylemlerimiz sürecektir.” dedi.




'VALİ İSTİFA ETMELİ'


Türk Eğitim-Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Fatih Gümüş de Yalova Valisi Selim Cebiroğlu’nun istifa etmesi gerektiğini savundu. Gümüş, şöyle devam etti: “Günümüzde öğretmene yönelik şiddet ve saldırılar giderek artmakta ve öğretmenin itibarı bilerek azaltılmaktadır. Makamını kullanarak öğretmeni ezmeye çalışan bu anlayışı şiddetle kınıyoruz. Vali Bey’i istifaya, istifa edecek erdemi göstermezse, hükümeti, valiyi görevden almaya davet ediyoruz. Bu saldırılar ve bu bakış açısı ülkenin geleceğine ve gelişmesine planlı ve kasıtlı darbeler vurmaktadır. Yalova’da yaşanan bu elim hadise bardağı taşıran son damla olmuştur. Eğitimcilere yapılan bu saldırı ve şiddeti protesto etmek ve bu konuda yönetenlerin eğitimcilere karşı bu bakış açısına dikkatleri çekmek amacıyla öğretmenlerimiz pazartesi günü ilk derse girmemişlerdir.”

OKULUNDA TÖREN

Yalova’da vefat eden öğretmen Halil Serkan Öz için görev yaptığı okul olan Termal Fen Lisesi’nde tören düzenlendi. Öğrencilerin ve öğretmenlerin katıldığı törene Yalova Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete de katılarak başsağlığı diledi. Okulda yapılan törende mesai arkadaşları Halil Serkan Öz’ün örnek kişiliğini anlattılar. Hem meslek yaşamında hem de sosyal hayatında güzel anılarla anılan Halil Öğretmen için düzenlenen törene, İspanya programını iptal ederek katılan Yalova Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, öğrencilerden, varsa kırgınlıklarını bırakmalarını istedi. Mete, “Halil Serkan hocamızı gerçekten çok sevmişiz. İnşallah ona layık öğrenciler olarak sizler de çok başarılı, liyakatli, erdemli gençler olarak yerinizi alırsınız. Bu saatten sonra kendisine lazım olacak dualarınız olacaktır. Hocamıza tekrardan Allah’tan rahmet, sizlere ve eğitim camiamıza başsağlığı diliyorum. Yunus Emre’nin dediği gibi yaradılanı Yaradan’dan ötürü sevme felsefesiyle hocamızın da daha huzurlu olması açısından aranızda küslükler varsa lütfen son verin. 2 dakika sonra ne olacağımızı bilmiyoruz. Aramızdan ayrılan Halil Hocamızın ruhuna Fatiha okuyalım. Allah rahmet eylesin.” diye konuştu. Öğretmen ve öğrencilerin törende gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Halil Serkan Öz için öğretmenler odasının karanfillerle süslendiği öğrenildi.