Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Mersin Gümrük Müdürlüğü’ne bağlı 4 antrepoda yaptıkları operasyonda, mali boyutu 28 milyon lira olan bin 44 ton kaçak kırmızı etin piyasa sürüldüğünü tespit ettiklerini açıkladı. Canikli, "Bugüne kadar bu alanda hatta tüm eşya grupları içinde geçerli en büyük gümrük kaçakçılığı olayıdır" dedi.

Konuyla ilgili Mersin’e gelen Bakan Canikli, Gümrük Müdürlüğü yetkilileriyle yaklaşık yarım saat toplantı yaptıktan sonra, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Canikli, fiziki tespitin sonucunda, hesaplara göre, kayıtlara göre bulunması gereken eşyadan çok daha az miktarda kırmızı et bulunduğunun tespit edildiğini belirtti ve şunları söyledi:

'BİR TONA YAKIN KIRPINTI TAVUK'

"Sistem; başka ülkeye nakledilecek et getiriliyor, Türkiye’de antrepolara konuluyor, daha sonra gümrük vergisi yüksek olan bu mal içeri satılıyor, ama onun karşılığında bir şeyin dışarı çıkarılması gerekiyor. Değeri olmayan bu örnekte de olduğu gibi tavuk kırpıntısı, tamamen bozulmuş tavuk ürünleri çıkarılıyor. Çünkü aynı kilogramda, aynı ağırlıkta malın çıkarılması gerekir ki hesap kapatılabilsin. Bu depoda da çıkartılmak amacıyla bir tona yakın kırpıntı tavuk ve tavuk kıyması gibi gözüken mallar da bulunmuştur. Bunlar bu kırmızı etin yerine yurt dışına çıkarılması planlanan ürünlerdir.

Fakat bizim bu talimatımız nedeniyle eğer çıkartılmak istenseydi çıkış gümrüklerinde de onun kırmızı et değil tavuk eti olduğu görülecekti ve gereken işlem yapılıp, olay ortaya çıkarılacaktı. Bu yüzden talimatımızdan sonra bu çıkartma işlemini yapamadılar ve kayıtlar şişti. Dolayısıyla bu talimat olmasaydı eski klasik yöntem uygulansaydı bunlar sarı hattan kontrolsüz çıkacaktı ve tavuk kırpıntılarını çıkartarak hesaplarını kapatma ihtimali ortaya çıkacaktı. Tam tespit talimatıyla gümrüklerden çıkaramayacaklarını anladıkları için antrepolarda tutmak zorunda kaldılar."

"ANTREPO SİSTEMİNİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ"

Bu anlamda çok büyük bir şebekenin çökertildiğinin altını çizen Canikli, "Yani kırmızı et konusunda Türkiye’ye çok ciddi olarak kaçak olarak gelen, bugüne kadar iddia edilen ama bir türlü ortaya çıkaramadığımız bu işlem bütün çıplaklığı ile tespit edilmiştir," dedi.

Canikli,  2014 başından bugüne kadar 100 bin tondan fazla kırmızı etin transit ticaret kapsamında girdiğini tahmin ettiklerini de belirtti.

Antrepo sistemini de gözden geçireceklerini söyleyen Canikli, ürünlerin sahibi firmayı, firmanın ilişkide olduğu bütün firmaları geriye dönük olarak incelemeye alacaklarını kaydederek, "Gümrük İdaremiz en kısa süre içerisinde yaklaşık 77-78 milyonluk bir ceza yazacaktır. Bu cezanın tahsili içinde gereken tedbir kararları da en kısa zamanda uygulanacaktır. Ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığımız da bu konuyu soruşturuyor. Şu ana kadar 11 kişi adli kontrollü olarak serbest bırakıldı. Bu fiil organize olarak yapıldıysa cezası 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar uzanıyor. Tabi onun kararının mahkemeler verecektir. İnşallah kayıp kaçak ile ilgili çalışmalarımız bütün alanlarda hızlı bir şekilde devam edecektir" dedi.