Mersin’de MİT binası ile 50. Yıl Polis Merkezi’nin bulunduğu bölgede intihar saldırısı yapmak isteyen saldırgan, güvenlik güçlerinin saldırı planını fark etmesiyle etkisiz hale getirildi. Üzerindeki bomba düzeneğini patlatamadan öldürülen saldırganın Suriye uyruklu, IŞİD bağlantılı Abdulkadir E. olduğu tespit edildi. Saldırgan, ailesiyle birlikte 50. Mahallesi’nde, polis merkezine ve MİT binasına yakın bir evde 3 yıl yaşamış.

Olayla ilgili Mersin Valiliği yaptığı açıklamada, “06.09.2017 tarihinde saat 08.15 sıralarında ilimiz Yenişehir İlçesi 50. Yıl Polis Merkezi Amirliği’ne 50 Metre mesafede şüpheli hareketlerde bulunan bir erkek şahıs görülmüş, bunun üzerine şüpheli şahsa dur ikazında bulunulmuş, ancak dur ikazına uymayarak Polis Merkezi’ne doğru yürüyerek ilerlemeye devam etmesi ve omzundan aşağı doğru sallanan kabloya elini atması üzerine vurularak etkisiz hale getirilmiştir. Ölü olarak ele geçirilen erkek şahsın açık kimlik bilgileri ve örgütsel ilişki ve irtibatlarının tespitine yönelik çalışmalar devam etmektedir” dedi.

Abidin Yağmur'un Mersin Yaşam'da yer alan haberine göre olayın ardından ikinci kez açıklama yapan Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan saldırganın IŞİD bağlantılı olduğu bilgisini resmen paylaştı.

Saldırıdan kısa süre sonra saldırganın Suriye uyruklu 19 yaşındaki Abdulkadir E. olduğu belirlendi. Saldırganın kimliğinin ve adresinin belirlenmesi, bir takım soru işaretlerini de beraberinde getirdi. MİT binası ile 50. Yıl Polis Merkezi’ne yaklaşık 150 metre uzaklıktaki bir apartman dairesinde ailesiyle birlikte oturan saldırganın, Suriye’deki cihatçı grupların içinde yer aldığı, çatışma sırasında yaralandığı ve 3 yıl önce ailesinin şu an oturduğu eve yerleştiği iddia edildi. Valilik ve savcılık açıklamasında, saldırganın Suriye’den Mersin’e ne zaman geldiği, takip altında olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi.

50. Yıl Mahallesi Muhtarı Hasan Balbay, canlı bomba Abdulkadir E. ve ailesinin yaklaşık 3 yıldır mahallelerinde, 4 katlı bir apartmanda oturduklarını belirterek, “Bu ailenin burada 3 yıldır oturduğuna dair kayıtların hepsi var. Ev sahibi ile kira kontratı var, nüfus müdürlüğünde kayıtları var, sosyal yardım fonlarından para alıyorlar orada kayıtları var. Saldırganın babası sürekli camiye gelir gider. Tek başına gelir. Onu camiden tanıyorum. Ama saldırganı pek fazla görmedim. Buralarda çok gezdiğini, birileriyle görüştüğünü görmedim. Şüpheli bir hareketini de görmedim.  Kolundan sakat olduğunu biliyorum. Babasını da sadece camide gördüğüm için tanıyorum. Onun dışında ne iş yaparlar, çalışıyorlar mı, çalışmıyorlar mı bilmiyorum. Bu mahallede çok sayıda Suriyeli aile var. Bunların hepsi kayıtlı olarak buralarda oturuyorlar” dedi.