Mersin'de gözaltına alınan ve aralarında İHD Mersin Şube sekreteri Özgür Çağlar ve KHK ile kapatılan ÇHD Mersin Şube Başkanı Mehmet Altuntaş’ın da bulunduğu 7 avukat serbest bırakıldı.

Mersin'de 3 Eylül sabahı haklarında yakalama kararı olan ve hem evleri hem de büroları basılarak gözaltına alınan, aralarında İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şube sekreteri Özgür Çağlar ve Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği Mersin Şube Başkanı Mehmet Altuntaş'ın da bulunduğu 7 avukat emniyet işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, avukat kimliğinden kaynaklı emniyette ifade vermeyen avukatlar savcılıkta ifade verdi. Emniyette "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla işlem yapılırken, savcılıkta ise 7 avukat hakkında sosyal medya paylaşımları, müvekkilleri ile yaptıkları görüşmeler, katıldıkları basın açıklamaları ve ev ile bürolarında yapılan aramalarda bulunan kitaplar delil olarak gösterilerek "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla ifadeleri alındı. Savcılık 7 avukatı "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla adli kontrol şartıyla sorgu hakimliğine sevk etti. Hakimlikte ifadeleri alınan avukatlar adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Adliye çıkışında avukatları yakınları, meslektaşları ve çok sayıda kişi karşıladı.

NE OLMUŞTU?

Mersin'de 3 Eylül’de İHD Mersin Şube sekreteri avukat Özgür Çağlar ile KHK ile kapatılan ÇHD Mersin Şube Başkanı Mehmet Altuntaş'ın aralarında bulunduğu 8 avukatın hem büroları hem de evleri zırhlı araçlar ve onlarca polis eşliğinde basılarak, didik didik aranmış ve bürodaki iletişim araçları ile onlarca dosyaya el konulmuştu. Avukat Ali Bozan, Sebahat Gençtarih ve Emrullah Şam operasyon sabahı gözaltına alınmış, avukat Onur Kale ise gün içerisinde emniyete giderek teslim olmuştu. Şehir dışında oldukları için gözaltına alınamayan avukatlar Özgür Çağlar, Mehmet Altuntaş ve Rıza Oğuz'da 4 Eylül'de savcılığa ifade için geldikleri sırada savcılık tarafından gözaltı kararı verilerek, İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürülmüştü.