Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan ile İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde kalan tutuklulardan Cumali Karsu'nun kardeşi Hanifi Karsu İmralı Adası'na doğru hareket etti.

Sabah saatlerinde İmralı Adası'na gitmek üzere Gemlik Jandarma Komutanlığı'na gelen Mehmet Öcalan ve Hanifi Karsu, işlemlerin ardından görüşme yapmak için İmralı Adası'na doğru yola çıktı.

Öcalan, beklediği otomobilde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ağabeyinin iki yıldır avukatlarıyla görüştürülmediğini söyledi.

Söylenecek çok şeyin olduğunu fakat insani anlamda birkaç konuya değinmek istediğini belirten Mehmet Öcalan, "Ağabeyim Abdullah Öcalan veya Apo, ne isim koyarsan koyabilirsin iki senedir avukatlarıyla görüşme yapmıyor. Geçen hafta dördüncü pakette müebbet hapis yatanlarla ilgili bir madde varmış. Avukatlar daha mahkemeye başvurmadan önce, o karar alınıyor, daha sonra da 'Apo'ya o yasadan faydalanma hakkı yoktur' deniyor. Hukuk devletinde böyle şeyler olmamalı. Her şey eşit olmalıdır. Daha mahkemeye gitmeyen bir madde, yetkili kişiler 'Abdullah Öcalan bu yasadan asla yararlanmayacak' diyor. Bu yapılan hukuk devletine uygun düşüyor mu?

Bir de şunu söylemek istiyorum. Süreç diyorlar. Süreç tek taraflı yürüyemez. Biz gerçekten elimizden gelen tüm katkıyı sunuyoruz. Bölgedeki tüm insanlar da katkı sunuyor. Bu süreç demokratik şekilde çözülecekse, bunun iki tarafı olmalıdır. Eğer gerçekten çözüme gidilecekse.

Türk basınında Abdullah Öcalan için villa yapıldığı yazılıyor. Onu diyenler bir ay oraya gidip yatsınlar. 12 metrekarelik o çukurun içerisinde yatsınlar. Şu an bu sürece en büyük katkıyı Abdullah Öcalan sunuyor. Onun şartlarının değiştirilmesi gerekir. Yani bu şartlarda katkı belli bir yere kadar yapılır. Bu katkıyı yapacak imkanı yoktur. Ben orayı 14 seneden bu yana biliyorum. Bunu söyleyen dışarıdaki siyasi belli şahsiyetler bir ay, iki ay eğer orada yaşayabilecek durumdalarsa o villalar onların olsun.

Biz şu an aile ve bayram ziyareti için buradayız. Bu bizim yasal hakkımızdır. Abdullah Öcalan davası ne kadar siyasi olsa da bunun bir tarafı da hukukidir. Hukuki gereklerin yerine getirilmesini bekliyoruz. Bir an önce avukatların gitmesini istiyoruz. Avukatların ziyareti fayda getirecektir. İki senedir beş altı tane tutuklu oradadır. Avukatlarıyla görüşmemişler. Bu demokratik bir ülkede olacak şey midir? Bir an önce avukatların gitmesini bekliyor ve istiyoruz" dedi.

Öcalan ve Karsu, 45 dakikalık bekleyişin ardından Gemlik İlçe Jandarma Komutanlığı binasına alındı. Jandarma tarafından kimlik kontrolü yapılan Mehmet Öcalan'ın, karakola girişte elinde iki adet şeker paketi taşıdığı gözlendi.

En son, 29 Temmuz'da Öcalan'ın kardeşi Fatma Öcalan, dayısı Süleyman Arslan ile İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde kalan tutuklulardan Şeyhmus Poyraz'ın kardeşi Felek Cızlamaz ve Cumali Karsu'nun vasisi Pervin Oduncu İmralı Adası'na giderek görüşme gerçekleştirmişti.

BDP'liler bayramda Öcalan'la görüşmek ve İmralı'dan bir fotoğraf vermek istediklerini belirtmiş ancak bu konuda herhangi bir gelişme olmamıştı.