Gazeteci Yazar Mehmet Altan ABD Başkanı Barack Obama’nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ‘demokrasi vaadiyle iktidara geldiğini’ hatırlatmak zorunda kaldığını söyledi.

Altan Obama’nın Erdoğan'a ilişikin eleştirilerine yönelik, “ABD Başkanı, Türkiye’nin cumhurbaşkanına herkesin gözü önünde demokrasi ve hukuk dersi veriyor.Yabancı basın Türkiye’nin cumhurbaşkanıyla neredeyse her gün alay ediyor. ‘Türkiye’nin NATO’dan atılması gerektiğine’ dair yazılar yayınlanıyor” ifadelerini kullandı.

Mehmet Altan’ın T24’te “Erdoğan, sona doğru…” başlığı ile yayınlanan yazısı şöyle:

Bir yandan tüm dünyanın gözü önünde Obama Erdoğan’ı mahkûm ediyor, bir yandan Amerikalı savcı Zarrap üzerinden yolsuzlukları, hırsızlıkları sorguluyor…

Erdoğan’ın ‘anayasaya uymuyorum’ açıklamaları, yargıdan kaçmak kadar yargıyı ele geçirme çabası, başbakanın yetkilerine tecavüzü, herkesle itişip kakışması, kendini hem savcı hem yargıç yerine koyup insanlara suç biçmesi, hakaret etmesi ve bunları ‘normal’ karşılayıp, hiç huzursuz olmadan ‘hak ve özgürlükler bakımından Türkiye’den daha ileri standartta bir ülke yoktur’ diyebilmesi… Hem de bunu ABD’de iddia etmesi.

Buradaki vahamet, bir anlamda gerçeklerden kopuyor olması.

Bizim ülkedeki gerçek durumun doğru resmini ise Türkiye’deki gelişmelerden neden rahatsız olduğunu anlatan Obama çekiyor:

“Ben basın özgürlüğüne, din özgürlüğüne, hukuk ve demokrasiye güçlü bir şekilde inanıyorum.”

Bu ne demek?

‘Türkiye bu değerlerden kopuyor’ demek.

Keşke Erdoğan’ın doğru dürüst bir siyasal çıraklık dönemi olsaydı…

Demokrasi sanatını öğrenmek için demokrat bir ustanın yanında gerektiği kadar çalışsaydı… Demokrasiyi inceleseydi, öğrenseydi.

Demokrasiyi ve hukuku bilmemesi, üstelik bir de küçümsemesi, yeryüzü ile arasında çok açılmış olan farkı daha da büyütüyor…

Salvador’da burun kıran, Washington’da ana avrat küfür edip gazeteci dövmeye yönelen tavır, demokrasi kültürünü hiç bilmemesinden, önemini anlamamasından kaynaklanıyor…

Kendisi gibi olmayan ve onun suç olan eylemlerini protesto eden herkes ona göre ya PKK ya Asala ya da paralel… Cumhurbaşkanı olmayı padişah olmakla karıştırıyor çünkü… Kendisini yasaların ve eleştirilerin üstünde sanıyor.

Yazının tamamı burada.