Diyarbakır'ın Lice ilçesinde askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım, binlerce kişi tarafından son yolculuğuna uğurlandı.

Katliama öfkenin sloganlarla dile getirildiği cenaze töreninde konuşan BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, kaymakamın açıklamalarının olayı örtbas etmeye yönelik olduğunu belirterek, "Eğer provokatör değilse AKP hükümeti, provokatörleri yargıya teslim edecek" dedi.

Lice'nin Kayacık köyünde yeni karakol yapımına karşı gerçekleştirilen yürüyüşte askerlerin silahından çıkan kurşun sonucu yaşamını yitiren 18 yaşındaki Medeni Yıldırım, binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen yürüyüşün ardından toprağa verildi. Sabah saatlerinde hastane morgundan alınarak Bayramoğlu Camisi'ne getirilen Yıldırım'ın cenazesi burada dini vecibeleri yerine getirildikten sonra Yeniköy Mezarlığı'na doğru kitlesel şekilde götürüldü. Yürüyüş boyunca katliam olan öfke atılan sloganlarla dile getirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aleyhine sloganlar atıldı ve yeni karakollarda ısrarcı olmasına tepki gösterildi.

‘BİZ BARIŞTAN BAHSEDİYORUZ, AKP KARAKOL İNŞA EDİYOR’


BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Abdullah Öcalan'ın ölümleri durdurmak, gençleri yaşatmak ve özgür bir geleceği yaratmak için büyük bir hamle başlattığını belirterek, "Ölümler dursun. Sorunlarımızı çözelim. 6 aydır çatışmalar durdu. Gerilla büyük tarihi bir karar alarak özgürlük yürüyüşü başlattı. Kürt halkı büyük bir karalılıkla, inançla çözüm sürecine kenetlendi. Bu süreci ilerletmek için yeri geldi sustu, yeri geldi taleplerini haykırdı. Yeri geldi demokratik taleplerini haykırdı. Yeri geldi yanlışları düzeltmek için çaba sarf etti. Hükümete çağrı yaptı. Büyük bir fedakârlıkla bu çözüm sürecini kalıcı kılmak ve ilerletmek için gayret ve çaba sarf etti" diye konuştu.

AKP hükümetinin 5 aydır bu sürecin her aşamasında her gününde üzerine düşenleri yapmadığını, eksik yaptığının altını çizen Kışanak, "Büyük bir cesaretle başlatılan bu tarihi sürece denk bir duruşu biz AKP hükümetinden görmedik. Biz nihai bir barıştan, artık savaşların bu topraklarda yaşanmayacağı kalıcı bir barıştan bahsediyor ve bunu inşa etmeye çalışıyoruz. Ama AKP karakol inşa etmeye çalışıyor. Halkın demokratik talebinin önüne askeri, polisi ve panzeri çıkarıyor. Dün Lice'de en demokratik, en meşru tutumu alan halkımıza karşı otomatik silahlarla ateş açıldı. Halk 'bağımızda özgür bir gelecek kurmak istiyoruz. Niye yeni karakol inşa ediyorsun' diye hükümete sitemini iletmek için bir yürüyüş yaptı. İşte tam da bu sırada üzerlerine kurşunlar yağdırıldı" dedi.

‘KAYMAKAM AÇIKLAMALARI İLE OLAYI ÖRTBAS EMEK İSTİYOR’

Kışanak, şunları söyledi: "Bunu kabullenmek mümkün değil. Bunu bize sağduyu çağrısı yapın diyenlere buradan cevap veriyorum. Sizin her yanlışınız halkın yüreğindeki öfkeyi artırıyor. İşlediğiniz her cinayet insanların yüreğindeki öfkeyi besliyor. Karanlıkta kalan her cinayet bu öfkeyi tepkiyi artırıyor. Sizin bu yaklaşımınız karşısında bize düşen halkımızın yanında olmak. Onlarla birlikte bu direnişi büyütmektir. Bu cinayetin hesabını sormaktır. Açık bir cinayet var ortada. Ağır silahlarla on dakika sivil insanlar taranmıştır. Kaymakamın yaptığı açıklama tam bir felakettir. Bu olayı örtbas etme gayretidir. Yalanla dolan bu olayı örtbas edemezsiniz. 'Biz barış istiyoruz siz niye yeni karakol yapıyorsunuz' diyerek en demokratik taleplerini kullanıyor. Yalanların arkasına kesilmiyor. Yeni karakol yapmıyoruz diyorlar. Açıkça orada yeni bir kalekol yapılıyor. Eski karakolun biraz ötesinde yeni bir kalekol inşa ediliyor. Niçin kuruluyor bu karakol. Halka gözdağı vermek için mi? Özgürlük taleplerinden caydırmak için mi? İlerde bu halka karşı daha büyük savaşlar yürütmek için mi?"

‘PROVOKATÖRLER TETİĞİ ÇEKENLERDİR’

"Provokatör arıyorsanız. Bu tetiği çeken kişi kimse provokatör odur" diyen Kışanak, sivil halkın üzerine ateş emri verenin, karakol komutanın ve cinayeti örtbas etmek isteyen kaymakamın provokatör olduğunu ifade etti. Yalanla, asılsız iddialarla kimsenin ikna edilemeyeceğini belirten Kışanak, "Eğer provokatör değilse AKP hükümeti, provokatörleri yargıya teslim edecek. Geçen her dakika provokatör damgası AKP'nin üzerine biraz daha yapışacak. Katillerin serbest dolaşacağı her dakika AKP'yi provokatör yapacak. Kürt halkı daha nereye kadar sabredecek. Herkes bize bu soruyu soruyor. Başbakan çıksın ya 'süreci bitirdim' desin ya da sürece sahip çıksın, katilleri yargıya teslim etsin. Karakol komutanını derhal görevden alsın. Ateş emri verenler soruşturmayı engelleyecektir. Karakol inşaatlarını durduruyoruz desin. Sağduyu bekleyenler bu halka cevap vermelidir. Kimse bizi anavatanımızda köleliğe mahkum edemez" diye konuştu.

Kışanak son olarak, Yıldırım'ın fotoğrafına "Medeni yoldaşım" diye seslenerek, "19 yaşında gencecik bir fidanken katillerin kurşununa hedef oldun. Seni sonsuzluğa uğurluyoruz. Sen sonsuza kadar halkımızın tarihinde yüreğinde bilincinde yaşayacaksın. Sen özgürlüğün barışın, demokratik yaşamın temsili sembolüsün. Sen bir halkın onurusun. Sen insanlığın temsilcisinin, sen vicdanın sesisin. Vicdansızlara karşı bir çığlıksın. Bu çığlık dinmeyecek. Sen rahat uyu. Milyonlarla bunun hesabını soracağız. Sana karşı olan borcumuzu daha çok mücadele ederek ödeyeceğiz. Yerin cennet olsun. Yerin cennettir zaten. Ama biz bu toprakları da cennete çevireceğiz. Bize cehennemi yaşatmaya çabalayanlara inat bu ülkeyi cennete çevireceğiz" diyerek, aileye ve Kürt halkına başsağlığı dileyerek sözlerini tamamladı.

Kışanak'ın konuşmasının ardından mezarlıkta bulunan binlerce kişi, Yıldırım için Male Temira Yas Evi'nde kurulan taziyeyi ziyaret etmek için ayrıldı. (ANF)