Meclis’te kurulan ‘darbe komisyonu’nun başkanı AKP’li Reşat Petek, darbe girişimine ilişkin raporu açıkladı.

Raporun yargı sürecinin devam ettiği sırada hazırlanmasından ötürü gecikme yaşandığını dile getiren Petek, çalışmanın dört ay 15 gün içinde bitirildiğini söyledi.

Petek’in açıkladığı raporda yer alan bilgiler özetle şöyle:

15 Temmuz hadisesinin arkasında FETÖ’nün bulunduğu kesin olarak ortaya konulmuştur.

Gülen’in 20’li yaşlardan itibaren yaşamındaki olağan dışı olaylar, belirli amaçlar için kendisinin yetiştirildiği, zorda kaldığında gizli eller tarafından yoluna devam edilmesinin sağlandığını göstermektedir.

Gülen’in eski CIA üyesi Graham Fuller ile yakın irtibatı görülmüştür.

Fetullah Gülen bir sahtekardır. Sahtecilik suçları işlemiştir. Sahtecilik eylemlerinden dolayı hiçbir soruşturma geçirmemiştir. Yeşil pasaportu sahtecilikle almıştır. Bilgi ve belgeler bu sahtelikleri belgelemektedir.

FETÖ gizlilik, takiyyeye dayanmaktadır.

FETÖ’nün dinler arası diyalog projesi, örgütün bir üst düzey örgütlenme aşamasında kullandığı etkili bir yayılma taktiği olduğu anlaşılmıştır.

Zaman içinde paralel devlet yapılanmasından, silahlı terör örgütüne dönüşüm var. 21 Ekim 2015 tarihli MGK toplantısında paralel devletin terör örgütleri ile işbirliği içinde olduğu kayıtlara girmiştir. 26 Mayıs 2016 tarihine kadar, darbeden iki ay önce, bütün MGK’da ‘paralel devlet’ kullanılmış ve mücadele talebi verilmiştir.

Darbe girişiminin önceden haber alınamaması bir istihbarat zaafıdır ancak pilot subayın MİT’e giderek verdiği istihbarat darbenin öne çekilmesini ve başarısız olmasını sağlamıştır.

1992-1994 arasında Harp Okulu’na girenlerin darbe girişimine daha fazla katıldığını tespit ettik.

FETÖ’nün tek bir partiyle irtibatını ya da yakınlığını tespit etmedik. Dönemsel olarak, tek parti ya da koalisyon iktidarı olsun, iktidarda bulunan partilere yakın davranıp, devlet üst organlarına sızmak için örgüt amaçlarına yönelik siyaseti kullanma yolunu seçtikleri anlaşılmaktadır.

Örgüt, amaçlarına hizmet edebileceğini düşündüğü partilerle işbirliği yapmış. Gülen, 1967’de CHP’ye 5 bin lira bağışta bulunmuş. (Kaynak: Diken)