Meclis Başkanlık Divanı, Meclis’te alınacak önlemleri görüşmek üzere toplandı.

Toplantıya katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Meclis’te alınması gereken güvenlik önlemleriyle ilgili bir sunum yaptı.

Sunumun ardından Bakan’ın önerileri Başkanlık Divanı’nda oylandı. Önlemler oy çokluğuyla kabul edildi.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, Meclis’te yeni dönemde uygulanacak güvenlik önlemleri şöyle olacak:

– TBMM binasının çatısına antidrone yerleştirildi. Ayrıca Meclis’e bir drone alınacak. Özellikle grup toplantıların yapıldığı salı günleri drone gün boyu Meclis’te uçuş yapacak.

– Meclis giriş-çıkışlarına plaka ve yüz tanıma sistemleri yerleştirilecek. Meclis 360 derece dönebilen kameralarla 24 saat izlenecek.

– Ticari taksiler, kargo araçları, ziyaretçi araçları artık Meclis’e alınmayacak. Polis noktalarına zırhlı kulübeler yerleştirilecek.

– Milletvekilleri, üst düzey bürokrat ve yabancı misyon temsilcileri dışında Çankaya kapısından Meclis’e giriş yapılmayacak. Tüm ziyaretçiler Dikmen kapısından alınacak.

– TBMM’de, giriş kapılarında milletvekilleri için yeni geçiş sistemi kurulacak. Milletvekilleri tanımlanan araçla veya şoförle geldiklerinde herhangi bir güvenlik kontrolü olmadan giriş yapabilecekler.

Milletvekili kendi aracında iken veya başka bir araç içindeyken eşi ve çocukları hariç diğer misafirlere, güvenlik kontrolünden geçtikten sonra giriş kartı verilecek.

– Meclis’e giren ziyaretçileri tamamına GBT yapılacak. Adli Sicil Kaydı bulunan hiç kimse Meclis’e alınmayacak.

– Meclis’te milletvekilleri dışında tüm çalışanlar ve ziyaretçiler kart takacak.

– Meclis kulislerine milletvekili danışmanı dahil hiç kimse alınmayacak.

– Korumalara da sınır getirilecek. Bakanlara ana bina içinde sadece 3 koruma, bir danışman eşlik edebilecek.

– TBMM Genel Kurulu’nda görev alan kavas ve stenograflar için de yeni kıyafetler belirlendi. Kadınlar; etek çeket fular/başörtüsü, erkekler ise pantolon ceket giyecek ve kravat takacaklar. Kadın personele başörtüsü yardımı yapılmasına ilişkin öneri de kabul edildi.