Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş hakkında verdiği gensoru önergesini geri çekmesi ve diğer partilerin de verdiği yazılı ve sözlü önergelerini çekmesi üzerine geç saatlerde başlaması beklenen dokunulmazlık görüşmeleri öne alınarak başladı. 

Görüşmelerin gece yarısına kadar sürmesi bekleniyor.

Anayasa değişikliği 138 milletvekilini etkileyecek. Bunların 27'si AK Parti, 51'i CHP, 50'si HDP, 9'u MHP milletvekili. Hakkında fezleke bulunan bir isim ise bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka.

Görüşmelerde ilk sözü MHP aldı ve dokunulmazlığın "terörün sözcülüğünü yapmak" için kalkan olamayacağını belirtti ve komisyonda verdikleri desteği sürdüreceklerini belirtti.

BALUKEN: SARAY’IN MECLİS'E YÖNELİK BİR DARBE GİRİŞİMİ

Görüşmelerde Halkların Demokratik Partisi (HDP) adına konuşan Grup Başkanvekili İdris Baluken, gündeme alınan dokunulmazlık tasarısının “Saray’ın Meclis'e yönelik bir darbe girişimi olduğunu” söyledi.

Baluken’in konuşmasının bir kısmı şöyle:

"HDP’nin tasfiyesi ile bütün muhalefetin tasfiye edileceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Bu durumu AKP ve Erdoğan için bir hayat memat meselesi olarak görmek lazım."

"HDP, 7 Haziran seçimlerinde önce ‘Seni Başkan Yaptırmayacağız’ demiş ve parti çalışmalarına ve mitinglerine yapılan bombalara rağmen bu iddiasını hayata geçirmiştir. HDP, 1 Kasım seçimlerinde darbe barajını aşmayı başarmış Erdoğan’ın totaliter rejim planlarını boşa çıkarmıştır. Her türlü karalama linç kampanyaları kesintisiz bir şekilde sürdürülmüştür. Sur, Cizre, Nusaybin başta olmak üzere katliam planları ile bile HDP’nin mücadelesi bastırılamamıştır."

"Bütün bunlara rağmen sonuç alamayan AKP ve Erdoğan, son çare olarak HDP’yi meclisten atmaya karar verdi."

TEZCAN: DOKUNULMAZLIK ÜZERİNDEN HALKI KANDIRMANIZA İZİN VERMEYECEĞİZ

HDP adına kürsüye çıkan İdris Baluken'in ardından Bülent Tezcan da CHP adına bir konuşma yaptı. Tezcan, “Dokunulmazlık üzerinden halkı kandırmanıza izin vermeyeceğiz” dedi. Tezcan'ın konuşmalarının bir kısmı şöyle:

“Dokunulmazlık milletvekilinin suç işlemesini güvenceye alan bir uygulama değil, siyaset yapmasını güvenceye alan bir kurumdur. Ancak ne yazık ki yolsuzluk yapmanın, devleti soymanın zırhı olarak kullanılmıştır. Milletvekili dokunulmazlığı ne yazık ki adi suçlardan korunmanın aracı haline getirildi.“

“Hükümet 4 tane bakanın dokunulmazlığı söz konusu olduğunda dokunulmazlığı kullanıyor. Yolsuzluk, terör konusunda milletvekilliği yargılamanın önünü açsın, Yargıtay'ya yargılama yapılsın dedik, buna yanaşılmadı. İstenen geçici maddeyle 650 dosya getirilsin, tam sayıyı bilemiyoruz, AKP'lilerin dosyalarını kapatıyorlar. Dokunulmazlık üzerinden halkı kandırmanıza izin vermeyeceğiz. Dokunulmazlık, hırsızlığın, yolsuzluğun ve devleti soymanın zırhı olarak kullanılıyor.”

1. TUR OYLAMASI: 348 'EVET'

Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi 348 oyla kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu’ndaki ilk oylamanın sonuçları şöyle: 348 evet, 155 hayır, 25 geçersiz, 8 çekimser oy çıktı. Bu sonuçla teklifin maddelerine geçilmesi kabul edilmiş oldu.

İlk oylamanın ardından teklifin 1’nci maddesi görüşülüp oylamasına geçildi. Dokunulmazlık teklifinin 1. maddesi üzerinde yapılan görüşmelerden sonra yapılan oylamada 350 'evet' oyuyla kabul edildi.

Teklifin ikinci maddesi için 529 milletvekili oy kullanırken, 357 “evet”, 149 "hayır" oyu çıktı.

2. TUR CUMA GÜNÜ

Referandumsuz anayasa değişikliği için oylamada 367 “Evet” oyu çıkması gerekiyor.

En az 330 “Evet” oyu çıkması durumundaysa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan değişikliği referanduma götürebilecek.

İkinci tur görüşmeleri için ise Genel Kurul 20 Mayıs Cuma günü saat 10.00’da toplanacak.