Seyit Rıza ve arkadaşlarının 78 yıl önce katledilmesinin yıldönümü nedeniyle Meclis önünde eylem yapan Alevi örgütleri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, "Dersim'de yaşanan katliamdır" sözlerine rağmen buna sahip çıkılmadığını ve katliamların devam ettiğine işaret ettiler.

Ankara'daki Alevi örgütleri, Seyit Rıza ve arkadaşlarının katledilmesini kınamak için Meclis'in Dikmen Kapısı önünde basın açıklaması yaptı.

Alevi kurumları adına açıklama yapan Dersimliler Derneği Ankara Şubesi Başkanı Yaşar Klavuz, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Dersimle ilgili daha önce ifade ettiği sözleri hatırlatarak, "Siz Başbakan'ken il başkanları toplantısında Dersim'de bir katliam yaşandığını söylediniz. Biz Dersimliler olarak yaşanan vahşeti biliyoruz. Sizden istediğimiz, söylediklerinizin arkasında durmanızdır" dedi.

78 yıl önce bebeklerin ana rahminde süngülendiğini hatırlatan Klavuz, "Dersim soykırımdır" diyenlerin çığlıklarını duyulması gerektiğini dile getirdi.

Klavuz, "Devletin resmi arşivlerine göre 13 bin 182 canımız, çoluk çocuk, yaşlı, kadın ayrımı yapılmaksızın katledilmiş, bir o kadar canımız da, dilini-inancını bilmedikleri batı illerine sürülmüş ve asimile olmaları için, köylere sadece birer aile olarak dağıtılmıştır. Resmi ideoloji 'ben bu kadar insanı katlettim diyorsa' gayri siz düşünün" diye konuştu.

Ayrıca Klavuz, son dönemlerde başta Silvan, Cizre, Nusaybin olmak üzere sürdürülen operasyonları da hatırlatarak, aynı katliam zihniyetinin devam ettiğini söyledi. (DİHA)