'Başkanlık' sistemini içeren anayasa değişikliği görüşmelerini protesto için TBMM önünde yapılacak basın açıklamasına polis gazla müdahale etti.

Ankara Barosu ve CHP ile Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği’nin çağrısıyla 100’ü aşkın sivil toplum kuruluşu ve sendikanın TBMM önünde yapacağı protestoya izin verilmedi.

Meclis Dikmen kapısı önündeki yol demir bariyerler ve TOMA araçlarıyla trafiğe kapatıldı.

Gelen gruplar polisler tarafından uzaklaştırılırken, zaman zaman gerginlik yaşandı. Polis, 2911 sayılı yasaya göre “Meclis’e 1 kilometre kala eylem yapılamaz” gerekçesiyle grupları uzaklaştırdı.

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran polislere tepki gösterdi. CHP’li milletvekillerinin de müdahalesi de sonuç vermedi.

Çok sayıda avukat, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve CHP’li vekillere, polis müdürünün ‘süpürün’ talimatı üzerine müdahale edildi.

CHP’Lİ VEKİLLER YARALANDI

Müdahale sonucu, CHP Ankara milletvekili Necati Yılmaz’ın protez dişinin kırıldığı, diğer vekillerin de çeşitli yerlerinden yaralandıkları öğrenildi.

CHP’li Yılmaz,  “Polis bütün girişleri abluka altına almıştı. Biz de, STK temsilcileri basın açıklaması yapabilsinler diye dışarıya çıktık. Ancak polis, değil açıklamaya orada durmalarına bile izin vermiyordu. Biz yer açmaya çalıştık, o süreçte göğüs göğüse mücadele oldu polisle” dedi.

CHP'li Aykut Erdoğdu, Meclis önünde yaptığı açıklamada, "TBMM şuan kuşatma altında. TBMM kendi polisimiz tarafından kuşatma altına alınmış durumda. Yazık o gencecik polis çocuklara talimat vermişler. Cumhuriyet'i yıktırmayacağız. Hainlere bu ülkeyi teslim etmeyeceğiz" dedi.

CHP'li Sezgin Tanrıkulu da Meclis önünden yapılan bir Periscope yayınında açıklamalarda bulundu. "Kimsenin elinde silah yok burada, kimse canlı bomba değil burada. Herkesin bildiği kanaat önderleri, barolar, mühendis odaları buradalar. Bunlar görüşlerini açıklamazsa kim açıklayacak?" diye soran Tanrıkulu, "Bu ortamda anayasa yapılamaz" ifadelerini kullandı.

BAKANLIK ÖNÜNDE İKİNCİ MÜDAHALE

Polisin uzaklaştırması sonrası grup, İçişleri Bakanlığı önünde açıklama yapmak istedi. Baro Başkanı Canduran, “Biz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Bu Meclis bizim de Meclisimiz. Ama biber gazı ve köpeklerle dağıtıldık” diye tepkisini dile getirdi. Baro başkanının basın açıklamasını okumaya başladığı sırada ikinci müdahale geldi.

Eyleme destek olmak için Meclis kapısına gelen milletvekilleri, protestonun ikinci adresi olarak duyurulan Yüksel Caddesi’ne gitti.

(Kaynak: Gazete Duvar)