Maraş'ta 120 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın 39'uncu yıl dönümü yaklaşırken, Meclis Başkanlığı, Alevilere dönük geçmişte yaşananların araştırılması ve bir daha benzeri katliamların yaşanmaması amacıyla verilen önergeyi "katliam" ifadesi olduğu gerekçesiyle iade etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul’un ilk imzasıyla Maraş, Sivas ve Gazi katliamları hatırlatılarak, benzeri provokasyonların önüne geçilmesi amacıyla Meclis bünyesinde bir araştırma komisyonunun kurulması talebiyle önerge verdi.

 MA’dan Hayri Demir’in haberine göre, Toğrul'un önergesinde geçen "katliam" ifadesi gerekçe gösterilerek, tam da Maraş katliamının yıl dönümünde önerge iade edildi.

‘KATLİAM’ GEÇEN HER CÜMLE İADE GEREKÇESİ

Meclis Başkanı İsmail Kahraman tarafından önergenin iade nedeni ise şöyle gerekçelendirildi:

"İlgi önergenizin takdim kısmının birinci ve ikinci cümleleri; gerekçe kısmındaki ilk paragrafın ikinci cümlesi, ikinci paragrafın ilk cümlesi, üçüncü paragrafın dördüncü cümlesi TBMM İçtüzüğü'nün 67'nci maddesi kapsamında görüldüğünde ilgi önergeniz ekte iade edilmiştir."

Kahraman'ın iade nedeni olarak gösterdiği bu gerekçeye dayandırılan önergenin ilgili cümleleri ise şöyle:

"Türkiye nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturan Aleviler, Cumhuriyet tarihi boyunca katliam ve baskılarla karşı karşıya kaldı. Sivas ve Maraş, Çorum, Gazi ve Malatya katliamları, Türkiye tarihinin utanç verici katliamları olmaya devam etmektedir."

Kaynak: Mezopotamya Ajansı