19 Ocak 2007'de uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Hrant Dink, ailesi, sevenleri ve yol arkadaşlarınca ölümünün 4. yılında bir kez daha Şişli'de Agos Gazetesi önünde anıldı.

Cinayetin işlendiği 15.00'te saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırada Hrant Dink’in ses kaydı, anmaya katılan yaklaşık beş bin kişiye kurulan ses sistemlerinden dinletildi. Ermenice türkülerin çalındığı törende, Agos gazetesi binasına Hrant Dink'in resminin yer aldığı afişler asıldı.

Hrant Dink'in öldürülmesi Türkiye'de vicdan ve adalet arayışının en önemli dönüm noktalarından bir tanesi oldu. Cenaze töreni, İstanbul caddelerinde yüz binlerin buluştuğu sessiz bir çığlıktı. Kuşkusuz ki ölüm emrini verenlerin beklemediği ve onları üzecek en önemli gelişme ise Dink Ailesi'ne bu dönemde verilen büyük destek oldu.

Hrant'ın 4.yıl anması, Toplumsal Bellek Platformu ismi ile bir araya gelen ve yakınlarını faili meçhul siyasi cinayetlerde yitiren ailelerin dayanışmasına tanıklık etti. Bu cinayetlerde ölenlerin yakınları artık büyük bir aile oldu ve bu cinayetlerin ardındaki karanlık ve örgütlü güçlerin açığa çıkarılması için ortak bir çabaya dönüştü. Öldürülen gazeteci Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi de törene katılanlara kısa bir konuşmayla seslendi. Büyük bir aile olarak 4. kez bir araya geldiklerini söyleyen İpekçi ''Dört yıldır, sorduğumuz sorular hala havada.  Ama öğrendiğimiz bir şey var: bu tür cinayetleri artık sadece 'siyasi cinayet' 'linç' 'katliam' gibi sözlerle tanımlamayacağız. Çünkü, var olan yasalar, şimdilik yetersiz kalsa da, bunların, 'insanlığa karşı işlenmiş suçlar' kapsamına girdiğini biliyoruz. Meçhulden kurtulduk. Artık bir adımız var.'' diye konuştu. 

"Öldür diyenler yargılansın..."

Hrant'ın Arkadaşları adına töreni sunan Bülent Aydın, Hrant Dink Cinayeti davası avukatlarının iki gün önce 31 kişinin soruşturulması için yeniden dilekçe verdiklerini hatırlattı.

Anma törenine ayrıca, yazar Vedat Türkali, yazar Adalet Ağaoğlu, Gülten Kaya, yazar Sırrı Süreyya Önder, yazar Oral Çalışlar, yazar Emrah Serbes, gazeteci Cengiz Çandar, gazeteci Ali Bayramoğlu, gazeteci Hasan Cemal, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Cengiz Aktar, Tatyos Bebek, sanatçılar Mehmet Ali Alabora, Mustafa Alabora, Ferhat Tunç, Zeynep Tanbay, Haluk Levent, Yavuz Bingöl, BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Ufuk Uras, Nuri Yaman ile Akın Birdal, EDP İstanbul İl Örgütü, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ve DSİP Genel Başkanı Doğan Tarkan da katıldı.

Törene katılanlar, 7 Şubat Pazartesi günü saat 10.00'da Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde görülecek Hrant Dink Cinayeti davasında buluşmak üzere ayrıldı. Akşam saatlerinde ise Taksim Tramvay durağında toplanan binlerce kişi sloganlarla Galatasaray Meydanı'na kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Umuyoruz en kısa sürede

"Gerçekler ortaya çıksın, kim incinecekse incinsin"

Toplumsal Bellek Platformu, yakınlarını faili meçhul cinayetlerde yitiren ailelerin bir araya gelmesiyle oluştu. İlk temaslardan sonra yan yana gelişlerini şu şekilde özetliyorlar: "Ruhlarımızın ve akıllarımızın ne kadar çok birbirine benzediğini sevinç ve gururla gördük. Bir aile olduğumuzu hissettik. Aileye her geçen gün yeni bireyler eklendi ve üzülerek gördük ne kadar geniş bir aile olduğumuzu. Bu isimleri gelecek kuşaklara doğru taşımayı hedefleyip toplumsal belleğimizi diri tutma adına birlikte neler yapılabileceğimizi konuştuk. Bu konuşmalar sırasında tüm ailelerin geçmişte yaşadıkları ve karşılaştıkları hukuksuzluğun birbirinin neredeyse aynısı olduğuna tanık olduk. Adalet arayışımız, bu cinayetlerin ardındaki karanlık ve örgütlü güçlerin açığa çıkarılması için ortak bir çabaya dönüştü. Arkamızda hissettiğimiz halk ve medya desteğinin bizlere yüklediği çağın sorumluluğu ile 6 Eylül 2009 tarihinde Toplumsal Bellek Platformu çatısı altında birleştik."

Sabahattin Ali Ailesi, Orhan Yavuz Ailesi, Doğan Öz Ailesi, Necdet Bulut Ailesi, Akın Özdemir Ailesi, Abdi İpekçi Ailesi, Cevat Yurdakul Ailesi, Cavit Orhan Tütengil Ailesi, Ümit Kaftancıoğlu Ailesi, Sevinç Özgüner Ailesi, Mehmet Zeki Tekiner Ailesi, İlhan Erdost Ailesi, Muammer Aksoy Ailesi, Çetin Emeç Ailesi, Turan Dursun Ailesi, Musa Anter Ailesi, Uğur Mumcu Ailesi, Nesimi Çimen Ailesi, Behçet Aysan Ailesi, Metin Altıok Ailesi, Yusuf Ekinci Ailesi, Yasemin Cebenoyan Ailesi, Onat Kutlar Ailesi, Hasan Ocak Ailesi, Metin Göktepe Ailesi, Necip Hablemitoğlu Ailesi, Hrant Dink Ailesi

http://www.toplumsalbellekplatformu.com/

DEMOKRAT HABER / U. CANKUT ÖZKAZANÇ