Milli Eğitim Bakanlığı 7. Sınıf Sosyal Bilgiler öğrenci çalışma kitabında “İletişim ve İnsan İlişkileri” ünitesinde “Basın Özgürlüğü” başlığı nedeniyle “sansür” kararına uğradı. Genelge ile toplatılma kararı alınan kitabın “acil” olarak muhafaza edilmesi talimatı verildi.

Ozan Çepni'nin Cumhuriyet'te yer alan haberine göre Anayasa’nın “Basın hürdür, sansür edilemez. Basımevi kurmak, izin alma ve mali teminat yatırma şartına bağlanamaz” ifadelerinin yer aldığı 28 maddesi ile birlikte çalışma kitabında öğrencilere verilen senaryoda “Bir ülkede iktidara tek başına gelen parti, bir süre sonra basının, kurdukları hükûmet hakkında sürekli yolsuzluk haberleri yapmasından rahatsız olur. Anayasa’yı değiştirecek güce sahip olmalarından faydalanarak Anayasa’ya basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler koyarlar ve kendi izinleri olmadan yapılan haberlere sansür uygularlar. Artık yolsuzluk haberleri yayınlanmadığını bilen kötü niyetli kişiler daha da fazla yolsuzluk yapınca yaşanan ekonomik kriz ülkeyi bir kaosa sürükler” ifadeleri yer aldı.

Verilen senaryonun ardından öğrencilerden basın özgürlüğüne ilişkin değerlendirmelerde bulunmaları istendi. Öğrencilere verilen senaryo kapsamında “Senaryoya göre, iktidarların basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler koyması düşünülebilir mi? Neden? Bir ülkede basının özgür olmamasının getirebileceği kötü sonuçlar nelerdir? Herhangi bir nedenle basına sansür uygulanabilir mi? Niçin? Ne tür haber ve bilgileri yalnızca gazete, radyo ve televizyondan edinebiliyorsunuz” soruları yöneltilerek Anayasa maddesi ışığında konu hakkındaki fikirlerini yazmaları amaçlandı.

Bakanlık ise okullara dağıtılmakla birlikte MEB’in elektronik kitap arşivine de eklenen Sosyal Bilgiler kitabına ilişkin bütün birimlere talimat göndererek kitabın “acil” olarak toplatılmasını istedi. Gönderilen talimatta ise “kitapların ACİLEN tüm öğrenci ve öğretmenlerden TOPLATILARAK il ve ilçe depolarında muhafaza edilmesi gerekmektedir” denildi. Bakanlık ayrıca toplatılan kitap yerine kısa süre içerisinde yeni kitapların gönderileceği bilgisini paylaştı.