ABD önderliğindeki koalisyonun IŞİD’le mücadele özel temsilcisi Brett McGurk, Washington’da katıldığı bir panelde Suriye’ye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Amerika’nın Sesi’nden Serhan Akif Akyıldız’ın haberine göre, McGurk Suriye ve Menbiç konusunda Türkiye’yle yürütülen müzakereleri, “Türklerle çok iyi diyaloğa sahibiz” sözleriyle değerlendirirken, Menbiç’te daha laik bir atmosferin olduğunu söyledi.

Menbiç dışındaki bazı muhalif grupların daha İslamcı eğilime sahip olduğunu kaydeden McGurk, Fırat Nehri’ni kastederek, “Kürtleri nehrin öteki tarafına geçirdik ve her şey iyi olacak” söylemini daha zorlu hale getirdiğini savundu.

McGurk, “Şu anda gerilimi çözmek için diplomatik bir süreçteyiz, inanılmaz karışık. Bu Türkiye-Amerika konuşması değil. Menbiç’te farklı gruplar var. Menbiç’te yaşayan Araplar var” ifadelerini kullandı.

“NATO müttefikimizle bunu diplomatik yoldan çözmeye çalışmalıyız” diyen McGurk, “geçen hafta onlarla çok iyi görüşmeler gerçekleştirdik” dedi.

“Menbiç’te alandaki ortaklarımıza da güvenceler vermeliyiz” diyen McGurk, rejim ve Suriye’deki diğer aktörlerin de kenarda sessizce oturmadığını söyledi.

McGurk, rejim ve diğer aktörlerin de herkesle konuştuğunu ifade etti.

McGurk, IŞİD üzerine dikkatlerini korumaya devam etmek istediklerini çünkü IŞİD’in bitmediğini de kaydetti.

Kaynak: Amerika'nın Sesi