Uluslararası Ceza Mahkemesi, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili takipsizlik kararı verdi.

İsrail güçlerinin, 2010 yılında Gazze üzerindeki ablukaya karşı kente insani yardım taşıma adı altında yola çıkan Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırıda 9 kişi yaşamını yitirmişti.

Soruşturmayı yürüten savcıların olayda İsrail askerlerinin "savaş suçu" işlediği kanısına vardığı ancak soruşturmayı yürütme yetkisi olmadığı belirtildi.

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, konuya dair yaptığı açıklamada bu kararla baskını gerçekleştiren İsrail'in "savaş suçu" işlediğinin tespit edildiğini söyledi.

Yıldırım, ‘mağdur ve ölü sayısı mahkemeyi yetkili kılacak ağırlıkta olmadığı için' UCM tarafından yetkisizlik kararı verildiğini aktararak bu kararın suçun tespiti anlamına geldiğini savundu. Yıldırım, UCM'nin mağdurların kendi ülkelerindeki yargılamaları adres gösterdiğini kaydetti.

Yıldırım, "Neticede; Mavi Marmara ve Gazze Özgürlük Filosu'na yapılan saldırıda, Roma Sözleşmesi kapsamında yer alan savaş suçlarının işlendiği; ancak bu suçlarda mağdur olan ve ölen sayısının UCM'nin yargı yetkisine girecek oranda yoğun olmadığı gerekçesiyle soruşturma yetkisinin bulunmadığına karar verilmiştir. UCM, kendisinin hem suçları tespit edip hem de yargılamama kararı ile mağdurların kendi ülkelerinde yürütülen yürütülmesi gereken yargılamaları da adres göstermiştir. Böylelikle Türkiye'de yürüyen ceza ve tazminat davalarının yerindeliği, haklılığı bir kez de Uluslararası Ceza Mahkemesi'nce tescillenmiştir.” şeklinde konuştu. (Evrensel)