Sezai Temelli, Türkiye'nin savaşa en çok kaynak aktaran ülkelerin başında geldiğini söyledi. AKP'nin "Master Eylem Planı"nın Kürt halkının sorunlarını karikatürleştirmek amaçlı ve ciddiye alınmaz olduğunu dile getiren Temelli, "Master Planı'nda aslında bir projecilik çıktı. 'Evinizi barkınızı başınıza yıktık, sizleri mağdur ettik, göçe zorladık, yoksullaştırdık. Şimdi size ev yapacağız, kredi vereceğiz. Sizi olabildiğince daha fazla sisteme bağımlı kılacak şekilde kredi pazarının içine çekeceğiz.' Durum iktisadi ifadeyle tam da böyle" dedi.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi ve eski HDP İstanbul Milletvekili Sezai Temelli, 2016 yılında savaşa ayrılan bütçeyi ve "Master Eylem Planı"nı değerlendirdi. AKP'nin 13 yıllık iktidarı süresince neoliberal sermaye yanlısı politikalarla bütçe hazırladığını belirten Temelli, 7 Haziran seçimlerinin ardından başlatılan savaş konsepti ile savaş bütçesinin derinleştirildiğine dikkat çekti. Temelli, 1 Kasım seçimlerinin ardından derinleştirilerek sürdürülen savaşta bütçe kompozisyonunun hem başkanlık sistemini hem de savaşı gözeten bir yerden düzenlenmekte olduğunu belirterek, "kamu düzeni" kamuflajıyla sırtını "güvenlikçi" politikalara dayayan AKP'nin savaşı arttıran araçları finanse ettiğini söyledi. Temelli, 2016 yılı bütçe hazırlıklarında da daha fazla silah, polis, özel harekat ve jandarma özel harekat istihdamı yarattığını kaydetti.

Dicle Haber Ajansı’na (DİHA) konuşan Temelli’nin öne çıkan görüşleri şöyle:

'BÜTÇE HARCAMALARI KAYDIRILABİLİR' 

Savunma sanayinin en ciddi artışlarının 2016 yılı bütçesinde olduğunun altını çizen Temelli, "Örtülü ödeneklerin büyük bir kısmı rejime, inşa edecek olan savaş alanına, güvenlikçi alanına kaydırılıyor. Bununla da bitmiyor. Bütçe kalemlerinin içinde bütçe harcamalarının kaydırılma yetkisi çerçevesinde bazı kalemlerden elde edilen tasarruflar da yine savaş bütçesine kaydırılacak gibi bir kaygımız da var. Örneğin diyelim ki, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine ayrılmış kaynaklar, Milli Eğitim tarafından kullanılmadığı zaman Maliye Bakanlığı'nın tasarrufuyla alınarak başka bir harcama kalemine kaydırılması söz konusu olabilir" dedi.

'AKP MEŞRUİYETİ SAVAŞLA SAĞLIYOR'

İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve diğer güvenlik sanayinin alt alta toplandığında bütçenin yüzde 15'ine tekabül ettiğini belirten Temelli, bu rakamın çok ciddi bir oran olduğunu vurguladı. Temelli, "Bu rakam çok önemli bir kaynak kullanımı demektir. Bu kaynak kullanımının meşruiyeti bugünkü savaşla sağlanıyor" dedi. 

Toplumun da savaş bütçesine ayrılan orana tepki göstermediğini ve haklarının talan edilmesinden kaynaklı tepki göstermesi gerektiğini söyleyen Temelli, "Toplum, 'Neden bu kaynaklar savaşa aktarılıyor da benim en temel ihtiyaçlarıma harcanmıyor?' diye sormuyor. Bunları üst üste düşündüğümüz zaman bugün dünyada en fazla savaşa kaynak aktaran ülkelerin başında Türkiye geliyor" diye konuştu.

'MASTER PLANI'NIN ARKASINDA PROJECİLİK VAR'

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 10 madde olarak açıkladığı Master Planı'na dair de değerlendirmelerde bulunan Temelli, planın büyük bir hayal kırıklığı olduğunu vurguladı. Temelli, "Master Planı'nda aslında bir projecilik çıktı. Evinizi barkınızı başınıza yıktık, sizleri mağdur ettik, göçe zorladık, yoksullaştırdık. Her türlü büyük bedelleri ödemek zorunda kaldınız. Şimdi size ev yapacağız. Şimdi size kredi vereceğiz. Sizi olabildiğince daha fazla sisteme bağımlı kılacak şekilde kredi pazarının içine çekeceğiz. Durum iktisadi ifadeyle tam da böyle" diye konuştu.