Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

İstanbul’un Samatya ilçesinde Ermeni kadınlara yönelik olarak yapılan saldırıların birinde hayatını kaybeden Maritsa Küçük’ün öldürülmesine ilişkin davanın 17’nci duruşması, İstanbul Çağlayan’daki 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’un, nefret cinayeti olabileceğine dair uyarıda bulunduğu davada, cinayet mahallinde ele geçirilen delillerde tespit edilen, Maritsa Küçük ve şüpheli sanık Murat Nazaryan’ın dışında, başka kişilere ait olduğu saptanan DNA profilleri, kriminal arşivlerdeki kayıtlarla karşılaştırılmak üzere jandarmaya gönderilmişti.

Duruşmada, Jandarma Genel Komutanlığı Ankara Kriminal Laboratuvar Amirliği’nden yanıt geldiği açıklandı.

Mahkeme’nin başvurusuna cevaben gönderilen yazıda, DNA profillerinin karşılaştırıldığı, benzer profile rastlanmadığı, ayrıca 3 No’lu lekeden elde edilen DNA profillerinin karışım halinde olduğu, bu nedenle DNA profillerinin araştırmasının yapılamadığı belirtildi.

AVUKAT KESKİN: DNA BANKASININ BULUNMAMASI HAK KAYBIDIR

Duruşmada görüşü sorulan Küçük ailesinin avukatı Eren Keskin, Jandarma Genel Komutanlığı Ankara Kriminal Laboratuvar Amirliği’nden gelen cevaba ilişkin ve esas hakkında bir sonraki duruşmada beyanda bulunacaklarını söyledi.

Davaya konu olan ve isnat edilen suçlara ilişkin olarak, soruşturma aşamasında eksik ve yetersiz araştırma yapıldığını belirten Eren Keskin, “Suçun asıl failleri araştırılmamıştır” dedi. Türkiye’de kriminal suçlara karışan zanlıların DNA profillerinin karşılaştırılarak ipucu elde edilmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Eren Keskin, “Türkiye’de kriminal DNA bankasının bulunmaması hak kaybıdır” dedi.

Savcı, davaya ilişkin mütalaayı hazırlamak için dava dosyasının incelenmek üzere kendisine teslim edilmesini istedi.   

Mütalaanın hazırlanması doğrultusunda dava dosyasının savcıya verilmesine karar veren Mahkeme Heyeti, bir sonraki duruşmayı 19 Kasım 2015 tarihine erteledi.