Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

İstanbul Samatya’da bir dizi yaşlı Ermeni kadına yapılan saldırılarda hedef olan Maritsa Küçük’ün öldürülmesiyle ilgili davada, mahkemeye ulaşan yeni veriler, şüpheli sanık Murat Nazaryan dışında başka kişilerin de olay mahallinde olduğunu ortaya çıkardı.

Duruşmada söz alan tutuklu sanık Nazaryan, “Beni oraya zorla götürdüler. Olayı gerçekleştiren faillerin yakalanmasını ben de istiyorum” dedi.

Küçük ailesi ve yakınlarının hazır bulunduğu duruşmaya, çok sayıda insan hakları savunucusu da gözlemci olarak katıldı.

BİRDEN ÇOK ERKEK DNA’SINA RASTLANDI

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 8. celsesinde, Maritsa Küçük’ün evinde bulunan kirli beyaz örtü ile ilgili olarak Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan rapor, dava dosyasına gönderildi. Raporda, hem Maritsa Küçük’e ait DNA profiline hem de en az bir erkek veya birden fazla kişiye de ait olabilecek DNA profiline rastlandığı belirtildi.

AVUKAT KESKİN: SULTAN AYKAR DOSYASI İNCELENSİN

Küçük ailesinin avukatı Eren Keskin, mahkemeye ulaşan son verilerin, müvekkilinin örgütlü bir cinayet sonucu öldürüldüğü yönündeki şüpheleri artırdığını belirterek şöyle konuştu: “Bu suçun örgütlü bir cinayet şeklinde işlendiği hususundaki görüşümüzü yineliyoruz. Savcılık, soruşturma aşamasında özensiz bir soruşturma yapmıştır.”

Samatya’da yaşlı Ermeni kadınlarına yapılan saldırılarda, dövülerek bir gözünü kaybeden ve yaklaşık bir ay yoğun bakımda müşahede altına alınan Sultan Aykar dosyasının, Mahkeme tarafından incelenmesi talebinde bulunduklarını hatırlatan avukat Keskin, şunları söyledi: “Sultan Aykar dosyasının celp edilip Mahkeme tarafından incelenmesi talebimizi yineliyoruz. Bu olayda, sanıktan başka faillerin de karışmış olduğu muhtemeldir.”

Avukat Keskin, DNA profillerinin incelenerek, sanıktan başka faillere ait olup olmadığı hususunda da gerekli incelemelerin yapılmasını talep etti.

DNA, JANDARMA VE POLİSE SORULACAK

Duruşma savcısı Hüseyin Aslan, Kirli Beyaz örtü üzerinde bulunan DNA profilinin kimlere ait olduğunun tespiti için Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı’na ait bütün kriminal laboratuvarlara sorulmasını istedi. Savcı Aslan ayrıca, bulunan DNA profilinin Adli Tıp Kurumu’nda bugüne kadar arşivlenmiş DNA profiller ile karşılaştırılmasını da talep etti.

İKİ AYRI DAVADAN DA YARGILANACAK

Mahkeme heyeti, Murat Nazaryan aleyhine, “konut dokunulmazlığı ihlali” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlarından ayrıca dava açıldığını ve cinayet davasıyla birleştirildiğini kaydetti. Sanık Nazaryan, avukatı olmadan bu dava ile birleştirilen yeni davalarla ilgili ifade vermek istemediğini söyledi.

DNA TESPİTİNİN GELMESİ BEKLENECEK

Mahkeme, Kirli Beyaz örtü üzerinde bulunan DNA profilinin kim veya kimlere ait olduğunun belirlenebilmesi için dosyanın Adli Tıp’tan gelmesinin beklenmesine karar verdi. Mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 19 Ağustos 2014 tarihine erteledi.

SANIK SUÇLAMALARI REDDETMİŞTİ

Davaya ilişkin gözaltına alınarak tutuklanan şüpheli sanık Murat Nazaryan, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetmiş, korktuğu için olay günü yaşananları anlatmadığını söylemişti.

Önceki duruşmada, “Cezaevinde kendimi güvende hissetmiyorum” diyen Nazaryan, olay günü kendisini üç kişinin olay yerine götürdüğünü ve parmağından kan alınarak olay mahallindeki bir belgenin üzerine sürüldüğünü öne sürmüştü.

“CİNAYET, SAMATYA SALDIRILARIYLA ELE ALINMALI”

Davaya ilişkin Demokrat Haber’e konuşan avukat Eren Keskin, Maritsa Küçük cinayetinin Samatya’da Ermeni kadınlara yönelik yapılan saldırılar kapsamında bir bütün olarak ele alınması gerektiğini belirterek, saldırıya uğrayan bir başka mağdur olan Sultan Aykar dosyasının, mahkeme tarafından incelenmesi gerektiğini ve bunun dava seyrini belirleyebilecek bir gelişme olacağını söyledi. Soruşturma aşamasında özensiz bir inceleme yapıldığına dikkat çeken avukat Keskin, “Mahkemeye delil olarak sunulan ve üzerinde farklı erkek DNA profillerinin belirlendiği kirli beyaz örtüyü biz sunmasaydık bu ortaya çıkmazdı” dedi.