Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

İstanbul Samatya’da bir dizi yaşlı Ermeni kadına yapılan ve ağır şiddet uygulanan saldırıların birinde hayatını kaybeden Maritsa Küçük’ün öldürülmesine ilişkin açılan davanın 11’inci duruşması, İstanbul Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Küçük ailesi ve yakınlarının hazır bulunduğu duruşmaya, HDP Parti Meclisi üyeleri, Ermeni toplumu mensupları ve çok sayıda insan hakları savunucusu da gözlemci olarak katıldı.

“CEZAİ EHLİYETİ TAM”

Davada şüpheli sanık olarak yargılanan Murat Nazaryan’ın cezai ehliyeti olup olmadığına ilişkin adli tıp raporu mahkemeye ulaşarak dava dosyasına eklendi. Raporda, sanığın suç tarihinde cezai ehliyetinin tam olduğunun saptandığı kaydedildi.

BENZER OLAYLAR DA ARŞTIRILSIN

Duruşmada söz alan Küçük ailesi avukatı Eren Keskin, cinayetin işlendiği dönemde Turfanda Aşık isimli Ermeni bir yurttaşın da benzer şekilde hunharca dövülerek ağır yaralandığını ve Cumhuriyet Savcılığı’nın olayla ilgili herhangi bir araştırma veya soruşturma başlatmadığını belirterek, bu hususta resen araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

Turfanda Aşık’ın yaralanmasına ve yaklaşık iki hafta boyunca yoğun bakımda tedavi altına alınmasına ilişkin kolluk güçlerinin hiçbir soruşturma yapmamış olmasına ilişkin basında yer alan haberleri mahkeme heyetine delil olarak sunan avukat Keskin, kısa zaman aralıklarıyla Samatya’da gerçekleştirilen bu tür saldırı olaylarının Maritsa Küçük cinayetiyle bağlantılı olduğunu düşündüklerini ifade etti.

Turfanda Aşık olayının da araştırılarak dosyaya eklenmesini talep eden avukat Keskin,  “Turfanda Aşık olayında bir soruşturma yapılmadı. Aşık ve sanık Nazaryan yüzleştirilmedi. Aşık’ı yaralayan kişinin de bu olaya karışmış olabileceğini düşünüyoruz. Biz sadece sanığın ceza almasını istemiyoruz, gerçeğin ortaya çıkarılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Keskin, Samatya’da art arda yaşanan saldırılarda hedef olan bir diğer kişi Sultan Aykar hakkındaki dosyanın da davada dikkate alınmasını talep etti.

TEPKİYE NEDEN OLAN SÖZLER KAYDA GEÇİRİLMEDİ

Avukat Eren Keskin’in talebine karşılık, mahkeme heyetinde bulunan üye hâkim Salim Tuna, mahkeme başkanı Erol Ceylan’a dönerek, “Olayların ilişkilendirilmesinin istenmesiyle, kamuoyunda, Ermenilere yönelik bir saldırı varmış gibi bir algı yaratılmak isteniyor” demesi salonda tepkilere neden oldu. Avukat Keskin, bu söylenenlerin zapta geçirilmesini istedi. Üye hâkim Tuna’nın sözleri kayda geçirilmedi.

Turfanda Aşık’ın şikâyetçi olmadıkça kolluk güçleri tarafından soruşturma açılamayacağını savunan Tuna’ya cevap veren avukat Keskin, Samatya’da yaşanan saldırıların ardından Ermenilerin korku içinde olduğunu ve suç duyurusunda bulunmaktan çekinmiş olabileceklerini, fakat savcılığın görevini yaparak resen soruşturma başlatmış olması gerektiğini ifade etti.

Üye hâkim Tuna, salonda kendisine tepki göstererek, “Ermeniler olarak korkuyoruz, suç duyurusunda bulunamıyoruz” diyen Ermeni bir yurttaşın salondan çıkartılmasını istedi.

Mahkeme başkanı, Turfanda Aşık’a saldırı olayıyla ilgili sunulan talebi bir ihbar sayarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti, Maritsa Küçük cinayetine karışan başka faillerin olup olmadığı konusunda, olay mahallinde ele geçirilen delillerde saptanan, biri erkek birden fazla kişiye ait olabilecek şekilde karışık DNA profillerinin tespit edildiğini hatırlatarak, DNA profillerinin incelenmesini ve rapor halinde kendilerine sunulmasını istedi. İki yıldır tutuklu bulunan Nazaryan’ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 25 Aralık 2014 tarihine erteledi.

“CİNAYET, SAMATYA SALDIRILARIYLA ELE ALINMALI”

Mahkeme heyetinde bulunan üye hâkim Salim Tuna’nın tepkiye neden olan sözlerini değerlendiren avukat Eren Keskin, üye hâkimin, “Ermenilere yönelik saldırı varmış gibi bir algı yaratılmak isteniyor” sözleriyle mahkeme başkanını etkilemeye çalışmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Demokrat Haber’e konuşan Keskin, “Aralık 2012’de başlayan ve Ocak 2013’te devam eden Samatya saldırılarına dair ciddi bir araştırma yapılmaması ve soruşturmaların derinleştirilmemesinin sebebi bu zihniyet” dedi. Keskin, Maritsa Küçük cinayetinin aydınlatılabilmesi için Samatya’da Ermeni kadınlara yönelik yapılan saldırıların bir bütün olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

VALİ’NİN “KONUŞMAYIN” DEDİĞİ İDDİA EDİLDİ

Duruşmanın ardından gazetecilere konuşan sanık Nazaryan’ın bir yakını, Nazaryan’ın tutuklanmasından sonra dönemin İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun Samatya’daki Ermeni kilisesine geldiğini ve orada bulunan cemaat ile saldırıya uğrayan Ermeni yurttaşların yakınlarına olayla ilgili suskunluklarını devam ettirmelerini istediğini öne sürdü.